Cosplay

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ung kvinna utklädd till Wikipedias maskot Wikipe-tan.

Cosplay (japanska コスプレ, kosupure, kortform för costume play)[1] är en hobby av amerikanskt och japanskt ursprung som kan liknas vid maskerad. Utövarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé och bär dessa under evenemang eller fotograferingar.

I Japan syftar begreppet på all slags kostymering. I väst avses främst sådan med anknytning till rollfigurer inom populärkulturen, och tidigare specifikt japansk populärkultur. Idag hämtas rollfigurerna ur alltifrån science fiction, manga, tecknade serier, grafiska romaner och datorspel till fantasyfilmer och andra källor. Vilken fiktiv eller verklig figur som helst kan förekomma. Icke levande objekt kan ges antropomorfa egenskaper och det är vanligt att kvinnor antar manliga karaktärer och tvärtom.

Vanliga syften med hobbyn är att visa uppskattning för ursprungsfiguren eller att utföra hantverk såsom sömnad, design och skulptur. Cosplay utövas primärt självständigt men många utövare ingår även i temporära eller permanenta grupperingar. Det går att tävla i cosplay, men det är inte huvudsyftet med hobbyn.

Termen cosplay myntades i Japan år 1984. Den var inspirerad av det växande antalet fans som klädde ut sig under science fiction-sammankomster, vilket förekom även under det första World Science Fiction-konventet i USA 1939.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

"Jingūbashi"-bron passerar över Yamanotelinjen söder om Harajukustationen i Tokyo vid entrén till Meiji jingū. Det har varit en välkänd samlingsplats för cosplay-utövare.

Både i väst och i öst har människor i alla tider klätt ut sig, för teater, maskerad, eller lek, därför är det svårt att redogöra för bakgrunden till cosplay som egen hobby och kultur. Även dräkter gjorda av fans för att avbilda specifika karaktärer har funnits långt innan själva begreppet cosplay. Just begreppet myntades av journalisten Nobuyuki Takahashi, i ett reportage om den japanska seriemässan Comiket, från 1983.[2]

Sedan dess har begreppet spridit sig vidare, och idag används det för att beskriva nästan all slags karaktärsbaserad, populärkulturell maskerad. Cosplay har blivit mycket av nördkulturens ansikte utåt, allteftersom cosplayare såsom Jessica Nigri och Yaya Han erbjudits samarbeten med kända medieproducenter.[3]

2013 producerade det amerikanska mediebolaget SyFy "Heroes of Cosplay", ett realityprogram som följde ett antal amerikanska cosplayare i deras hobby.[4] Mottagandet var ljumt, och programmet fick mycket kritik från stora delar av cosplaycommunityn, bland annat för att missrepresentera hobbyn.[5] Programmet sändes senare även i svensk TV.

I Sverige är hobbyn en stadigt växande företeelse, och 2014, 2015 och 2017 visades de svenska mästerskapen i SVT, och cosplayare syns inte sällan på japan-centriska evenemang som hanamin i Kungsträdgården i Stockholm, men dyker också upp på diverse platser, såsom i Sveriges Radios musikhjälpen.

Utövande[redigera | redigera wikitext]

Deltagare på ett Amerikanskt konvent tävlar som Marvel-karaktären Wolverine

Cosplay kan anses ha ett flertal olika komponenter, som beroende på utövaren är av varierande vikt. En cosplayare kan t.ex. fokusera på hantverket i att reproducera en dräkt, eller på det teatraliska i att levandegöra en karaktär, eller på att ta häftiga bilder och filmer som en hommage till förlagan, eller på att helt enkelt umgås med andra fans.

Karaktären[redigera | redigera wikitext]

Den som vill cosplaya kan välja fritt bland etablerade och publicerade karaktärer, men kan även realisera egna skapelser, eller göra omtolkningar på karaktärer. Många som cosplayar väljer karaktärer som liknar dem i personlighet eller utseende, men många väljer också karaktärer enbart på ren utmaning. Det kan till exempel vara kul att skapa en dräkt utifrån minimal beskrivning, eller att vara först med att göra en viss karaktär.

Den som cosplayar med en grupp vänner kan även vilja passa in i gruppen, och kanske därför väljer en karaktär hen inte skulle valt om hen cosplayat på egen hand.

Många tävlingar kräver att en karaktär ska finnas i ett formellt publicerat, visuellt verk, men det finns också tävlingar där själva syftet är att tolka idéer och göra egna designer. I samband med Cosplay SM 2017 arrangerades en sådan tävling i samarbete med Nordiska museet. Då fick deltagarna skapa dräkter baserade på väsen i nordisk folktro.

De flesta cosplayare har flera olika karaktärer och dräkter de växlar mellan, men en del fokuserar på en specifik karaktär. Då finns det större möjlighet att göra en dräkt som en perfekt reproduktion, eller att göra flera dräkter för samma karaktär. Det finns inget tabu kring att bära samma dräkt flera gånger, men många cosplayare tycker om att ha en bred arsenal.

Dräkten[redigera | redigera wikitext]

En cosplayare kan köpa, eller göra sin egen dräkt. Beroende på förlagan kan det finnas förproducerade, officiella dräkter, men den som vill kan också specialbeställa dräkter av skräddare eller andra cosplayare. Den som väljer att göra en dräkt själv kan göra det av olika anledningar. Ett par anledningar kan vara att förlagan är såpass nischad att en officiell dräkt inte finns, att den officiella dräkten inte håller den standard cosplayaren vill ha, eller att cosplayaren vill modifiera designen. En annan kan vara att man vill tävla med sin dräkt, i vilket fall nästan alla tävlingar kräver ett visst mått av eget hantverk.

För den som inte vill tävla finns det ingen skam i att inte ha gjort sin dräkt själv, utan alla är välkomna att delta och umgås, oavsett hantverksambition.

Idag finns det en stor mängd återförsäljare som riktar sig direkt till cosplayare. Bland annat butiker som säljer peruker, dräkter, färgade kontaktlinser, smink med mera. Även material, såsom termoplaster och 3D-skrivare, marknadsförs direkt till cosplayare.

Den som vill skapa sin dräkt helt själv arbetar ofta med en stor bredd av material och tekniker, både moderna och traditionella. Eftersom dräkter ofta är baserade på medium som inte följer verklighetens fysiska lagar är det vanligt att material inte stämmer med källan, något som skiljer cosplay från många lajv och historiska reproduktioner.

En grupp cosplayare från webbserien HomestuckNärCon i Linköping.

Att bära dräkten[redigera | redigera wikitext]

Cosplay har traditionellt burits främst på anime- och seriekonvent. Synen på att bära cosplay utanför dessa varierar; i Sverige är det inte ovanligt med informella träffar, antingen för cosplayfans i stort, eller för specifika förlagor. I Japan är just det fenomenet ovanligare.

Hur, när, och var man bär en cosplay varierar beroende på vad det är i hobbyn som tilltalar utövaren; den som vill träffa andra fans, eller visa upp sitt hantverk, kommer dras till konvent och tävlingar, medan den som vill ta snygga bilder kanske kommer dra sig till platser utanför konvent och mindre grupper.

Som namnet beskriver finns det också en viss mängd lek och rollspel i hobbyn, och det finns också cosplayare som huvudsakligen bedriver sin hobby online, i rollspelsforum och på sociala media med profiler dedikerade till specifika karaktärer.

Tävla i cosplay[redigera | redigera wikitext]

De flesta arrangemang med anknytning till nördkultur bedriver cosplaytävlingar; event som NärCon, Dreamhack, och Comic Con har alla pristävlingar för cosplayare, och även mindre event och konvent brukar hålla i någon slags tävling.

Tävlingarnas utformning varierar, men kan delas upp i performance och catwalk. En performancetävling bygger på ett framförande. I Sverige har dessa tävlingar traditionellt kallats för sketchtävlingar, och varit humoristiskt betonade, men mer drama-fokuserade tävlingar har i samband med Cosplay SM:s uppgång blivit vanligare. I en catwalk-tävling går alla deltagare upp på scenen och visar upp sina dräkter, poserar för kameran, och går sen ner. De flesta cosplaytävlingar har en domarpanel, och ett element av personlig bedömning antingen före eller efter själva framförandet.

Tävlingsgrenar kan vara till exempel hantverk, best-in-show eller bästa scennärvaro.

De flesta cosplaytävlingar är öppna för vem som helst (även om det i Sverige är vanligt med en viss deltagaravgift), och priserna varierar från goodiebags, till troféer eller pengapriser. En del tävlingar är också kval till större, ofta internationella tävlingar. Exempel på dessa är World Cosplay Summit i Japan, Nordic Cosplay Championship och Euro Cosplay.

Cosplay i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Cosplay i Sverige är relativt nytt fenomen. Cosplayare finns primärt på konvent som Närcon, Kodachicon, och Confusion, men kan också hittas i andra sammanhang.[6], snarare än de många amerikanska event som ofta kan liknas vid industrimässor.

Det finns även en återkommande svensk mästerskapstävling i Cosplay.

Kända konvent[redigera | redigera wikitext]

Konvent i Nordamerika[redigera | redigera wikitext]

Konvent i Sverige - Nu aktiva[redigera | redigera wikitext]

Konvent i Sverige - Ej aktiva[redigera | redigera wikitext]

Konvent i Europa[redigera | redigera wikitext]

  • East European Comic Con – Bukarest, Rumänien
  • Manga-Comic-Con (MCC) – Leipzig, Tyskland

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]