Cosplay

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ung kvinna utklädd till Wikipedias maskot Wikipe-tan.
En cosplaydeltagare under ett konvent i Japan.

Cosplay (japanska コスプレ, kosupure, kortform för costume play)[1] är en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.

I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om rollfigurer med ursprung i japansk populärkultur.[2] Dessa hämtas från populär fiktion i Japan, men omfattar numera även amerikanska skämtteckningar och sciencefiction. Favoritkällor inbegriper manga, anime, tokusatsu, tecknad serie, grafiska romaner, datorspel, hentai och fantasyfilmer. Vilken figur som helst från den verkliga världen eller den virtuella, som lånar sig själv till dramatisk tolkning, kan tas upp. Icke levande objekt ges antropomorfa former och det är inte ovanligt att se crossdressing med kvinnor i manliga roller och tvärtom.

Cosplay kan sägas vara animens och mangans motsvarighet till hängivna Trekkies och Tolkienanhängare. Genom att sy en dräkt efter en figur, som man tycker om och sedan bära den till ett konvent, visar man sin uppskattning. Målet är att porträttera figuren så gott man kan.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

"Jingūbashi"-bron passerar över Yamanotelinjen söder om Harajukustationen i Tokyo vid entrén till Meiji jingū. Det är en välkänd samlingsplats för cosplay-utövare.

Ingen vet säkert hur allting började. Vissa påstår att ett japanskt science fiction-fan besökte ett konvent i USA och blev så fascinerad av konceptet att klä ut sig till diverse figurer ur sin favoritserie att han tog med det tillbaka till Japan. I samma veva bestämde sig kanske ett mangafan att klä ut sig till sin favoritkaraktär på till exempel Comiket (Japans största fanzinemässa). Fenomenet kom att kallas för kosupure på sedvanligt japanskt sätt att förkorta långa västerländska ord och har sedan återanglifierats till cosplay. Idag har det spridit sig över hela världen.

I Sverige är intresset fortfarande relativt lågt, men det är stadigt växande och förevisas numera årligen för allmänheten i samband med hanami-evenemanget i Kungsträdgården.

Hur fungerar cosplay?[redigera | redigera wikitext]

Oftast väljer en västerlänning att basera sin cosplay på allt som har med japansk populärkultur att göra. Majoriteten gör en dräkt baserad på anime, manga eller ett spel, men det blir mer och mer populärt att göra dräkter efter japanska musikartister. Majoriteten av asiatiska cosplayare låter någon sy upp dräkten eller så köper de den i speciella cosplaybutiker. I USA är uppsydda dräkter accepterade men just när det gäller tävlingar har man alltid ett övertag om man har gjort sin dräkt själv. Eftersom cosplay fortfarande inte är så stort i Sverige, och skräddare är ganska dyra, strävar de flesta efter att göra så mycket av sina dräkter själva.

De flesta arrangemang som har anknytningar till anime anordnar cosplaytävlingar. De amerikanska kräver att man anmäler sig en viss tid innan man gör sitt uppträdande, oftast i form av en sketch, som är obligatoriskt för att få vara med och tävla. Man gör det med fördel i grupp men det går bra att göra ett soloframträdande också. Förutom pris för bästa dräkt finns även priser för exempelvis bästa sketch och bästa vapenhantverk. Självklart är inga riktiga vapen tillåtna, de måste vara gjorda i konstmaterial. En jury bedömer alla kategorier och inom en del av dem intervjuar de deltagarna för att få ett bättre beslutsunderlag.

Antalet regelbundet tävlande cosplayare i Sverige är flytande, men desto fler engagerar sig för skojs skull någon gång ibland. Man ser ofta dräkter som är relaterade till de animeserier som visas i samband med konventen. Det är svårt att säga vilka dräkter som populärast för det varierar lika mycket som utbudet. Olika figurer ur serien Sailor Moon har dock under en längre tid blivit klassiska och vanligt förekommande.

Cosplay i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Cosplay i Sverige har de senaste åren vuxit från ett par hundra cosplayare till kanske uppemot tusen.[källa behövs] De flesta cosplayare går på japanska konvent i Sverige som Uppcon, Närcon, Kodachicon, Pepcon och Confusion.

I Sverige tävlar man i cosplay bara genom att gå upp på en scen och visa sin dräkt. Man blir sedan bedömd av en jury eller enligt publikens röster; oftast är det två separata vinster och man tävlar alltså i båda dessa kategorier. Även cosplaygrupper och sketcher förekommer, även om dessa är betydligt mindre vanliga. I Sverige är det sällan tillåtet att köpa en dräkt i tävlingar, utan man tävlar med de dräkter man gjort själv[källa behövs]. Det förekommer däremot att folk köper dräkter bara för att gå runt med på konvent.

Cosplayaren Pixelninja, som gjort Samus från Metroid, har blivit känd för att hon vid flera tillfällen jobbat tillsammans med Nintendo. Även Kimmiko.se har jobbat som cosplayare i Sverige för flera företag.

Efter att cosplay tidigare år funnits med som en sidoaktivitet vid Dreamhack i Jönköping, startades sommaren 2014 också en internationell tävling, Dreamhack Summer 2014 Cosplay Championship, med en initial prissumma på 25 000 kronor och sänd av Sveriges Television. Cosplay Championship har sedan dess återkommit vid evenemangen i Jönköping både sommar och vinter.[3]

Glosor[redigera | redigera wikitext]

Kigurumi
Det japanska namnet för att vara uppklädd till en djurfigur eller att ha en heltäckande dräkt. Till exempel de personer som är uppklädda till Musse Pigg & Co. på Disneyland räknas som en form av Kigurumi. Vanligen saknar äkta Kigurumi heltäckande ansiktsmask och ansiktet (till exempel Musse Piggs) avbildas på Kigurumins stora luva. Kigurumi används oftast av Manba/Ganguro gyarus (Gals) i Japan. Kigurumi används ibland som marknadsföringsknep för att dra uppmärksamhet till affärer och diverse events eller för att underhålla barn.
Dollers
En undergrupp till Kigurumi som går ut på att cosplayaren använder sig av masker för att efterlikna en viss figur så mycket som möjligt. I Japan kallas denna stil för Animegao (japanska: "アニメ顔 'animeansikte'?). Dollers använder sig oftast av heltäckande kroppsstrumpor (zentai) för att efterlikna sin figur, och maskerna gör de antingen själva av plast eller köper dem i specialiserade butiker. De som tillverkar Dollers-dräkter är oftast kvinnor, men det är nästan uteslutande män som crossplayar som Dollers.[källa behövs]
Crossplay
När en person klär ut sig till en person/figur av det motsatta könet.
Layers
Japanska ordet för "cosplayare", en person som sysslar med cosplay.
Cameko
En förkortning av ”Camera Kozo” eller ”Camera boy”, det vill säga personerna som fotograferar dem som klätt ut sig. I Japan brukar ”Cameko” oftast ge kopior av sina foton till personerna de fotograferat.

Kända konvent[redigera | redigera wikitext]

Konvent i USA[redigera | redigera wikitext]

Konvent i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Konvent i Rumänien[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stuever, Hank (2000-02-14). ”What Would Godzilla Say?”. The Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/feed/a49427-2000feb14.htm. Läst 30 april 2011. 
  2. ^ Oxford Dictionaries. Kollad 2011-04-30
  3. ^ Smålänningen 7 mars 2014, "Cosplay-tävling till Dreamhack"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]