Anna Karin Hammar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anna Karin Magdalena Hammar, född den 16 april 1951, är en svensk teolog och präst i Svenska kyrkan.[1] Hon är gift med teologen professor Ninna Edgardh[1] och dotter till prosten Hans Bernhard Hammar samt vidare syster till prosten H.B. Hammar, ärkebiskop emeritus K.G. Hammar och politikern Henrik Hammar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hammar är teologie doktor i systematisk teologi[2] och prästvigdes för Lunds stift 1975.[1] Efter att ha varit studentpräst tjänstgjorde hon som direktor vid Kyrkornas världsråd i Genève 1986–1990. Hammar har arbetat som stiftsadjunkt vid Uppsala stift med själavård och teologi och har även varit knuten till teologiska institutionen vid Uppsala universitet, avdelningen för systematisk teologi. Tidigare har Hammar varit anställd vid kyrkokansliet, där hon bland annat uttalade sig som expert i frågor om Sudan och konflikten Israel/Palestina. Anna Karin Hammar är initiativtagare till den återkommande Teologifestivalen, med Svenska kyrkan-Uppsala stift som huvudarrangör tillsammans med Svenska kyrkan på nationell nivå.

Hammar var kandidat i valet till ärkebiskop i Svenska kyrkan 2006, då hennes bror K.G. Hammar skulle efterträdas.[1] I provvalet fick hon 20 röster (6,8 procent) enligt det valsystem som tillämpas och placerade sig på femte plats. I det egentliga valet den 15 mars ökade Hammar till 28 röster, sammanlagt 9,8 procent av rösterna i valet, vilket motsvarade en fjärdeplats.

Hammar är ledamot av Olof Palmes Minnesfond och ledamot av Svenska kyrkans kyrkomöte samt ersättare i Kyrkostyrelsen.

Hammar har initierat och i Uppsala stift genomfört utbildningar i andlig vägledning i ignatiansk anda tillsammans med representanter för Jesuitorden och Romersk-katolska kyrkan. Hammar föreläser om skapelsen och kyrkan, ignatiansk spiritualitet och Luther och Ignatius. Hammar är också en anlitad föreläsare om kristna i Mellanöstern och ickevåldsaktioner i Palestinakonflikten. Hammar är ekumenisk samordnare för Kairos Palestina – Sverige.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Globalisering – ett problem för kyrkan?, Uppsala 2000
  • Skapelsens mysterium, Skapelsens sakrament: Dopteologi i mötet mellan tradition och situation, doktorsavhandling, Uppsala 2009
  • Ignatiansk spiritualitet. Berättelsen om en gåva och ett hopp för världen, Artos 2019

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] - Jag tar bollarna som de kommer, Aftonbladet, 2006-03-11
  2. ^ Hammar, Anna Karin (2009). Skapelsens mysterium, Skapelsens sakrament: dopteologi i mötet mellan tradition och situation. Uppsala studies in faiths and ideologies, 1102-7878 ; 22. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis. Libris 11602770. ISBN 9789155475932