Anna Karin Hammar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anna Karin Magdalena Hammar, född 1951, är en svensk teolog och präst i Svenska kyrkan.

Hammar är teologie doktor i systematisk teologi och prästvigdes för Lunds stift 1975. Efter att ha varit studentpräst tjänstgjorde hon som direktor vid Kyrkornas världsråd i Genève 1986-1990. Hammar har arbetat som stiftsadjunkt vid Uppsala stift med själavård och teologi och har även varit knuten till teologiska institutionen vid Uppsala universitet, avdelningen för systematisk teologi. Tidigare har Hammar varit anställd vid kyrkokansliet, där hon bl.a. uttalade sig som expert i frågor om Sudan och konflikten Israel/Palestina. Anna Karin Hammar är initiativtagare till den återkommande Teologifestivalen, med Svenska kyrkan-Uppsala stift som huvudarrangör tillsammans med Svenska kyrkan på nationell nivå.

Hammar är registrerad partner med prästen och teologen, professor Ninna Edgardh. Anna Karin Hammar är syster till förre ärkebiskopen K.G. Hammar och till tidigare kyrkoherden H.B. Hammar samt till Henrik Hammar, tidigare regionråd i Region Skåne.

Hammar var kandidat i valet till ärkebiskop i Svenska kyrkan 2006, då hennes bror K.G. Hammar skulle ersättas. I provvalet fick hon 20 röster (6,8 procent) enligt det valsystem som tillämpas. och placerade sig på femte plats. I det egentliga valet den 15 mars ökade Hammar till 28 röster, sammanlagt 9,8% av rösterna i valet, vilket motsvarade en fjärdeplats.

Hammar är ledamot av Olof Palmes Minnesfond och Svenska kyrkans Läronämnd.

Hammar har initierat och i Uppsala stift genomfört utbildningar i andlig vägledning i ignatiansk anda tillsammans med representanter för Jesuitorden och den romersk katolska kyrkan. Hammar föreläser om Martin Luther och Ignatius av Loyola jämte de 94 teser som samhällsengagerade reformatoriska teologer och ekumener skrivit samman med anledning av dagens globala kriser och det reformatoriska arvet. Hammar är också en anlitad föreläsare om kristna i Mellanöstern och ickevåldsaktioner i Palestinakonflikten. Hammar är ekumenisk samordnare för Kairos Palestina - Sverige.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Globalisering - ett problem för kyrkan?, Uppsala, 2000
  • Skapelsens mysterium, Skapelsens sakrament: Dopteologi i mötet mellan tradition och situation, doktorsavhandling, Uppsala 2009 (acta@ub.uu.se)