Annika Borg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Annika Borg, född 29 mars 1965, är teologie doktor och sedan 1991 präst i Svenska kyrkan. Hon disputerade 2005 på avhandlingen Kön och bibeltolkning. En undersökning av hur Nya testamentets brevtexter om kvinnors underordning tolkats i bibelvetenskapliga kommentarer under 1900-talet och är verksam som skribent, författare och föreläsare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Annika Borg har fått sin teologiska utbildning vid Uppsala universitet och The Swedish Theological Institute i Jerusalem. Hon har även en ledarskapsutbildning.

Borg har ofta förekommit i debatten om kyrka, samhälle, genus, religion och livsfrågor i tidningar, radio och TV. Hon är verksam som skribent, debattör och borgerlig ledarskribent på Barometern/OT och Smålandsposten. Hon har skrivit för Göteborgsposten, Sydsvenskan/HD, Svenska Dagbladet och är fast medarbetare i Axess magasin. Hon har varit ledamot i Kyrkomötet. Tidigare representerade hon Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, 2009 valdes hon in för Öppen kyrka, men avsade sig sitt ledamotskap innan första sessionen. 2014 blev hon ånyo förtroendevald för POSK, men valde att lämna alla sina kyrkliga uppdrag efter kyrkomötet 2015. Under många år har Borg medverkat i Sveriges Radio P1:s morgonprogram Tankar för dagen, och har också hörts som Veckans coach och i programmet Tänkvärt i Radio Stockholm.

Annika Borg hade under närmare ett decennium en livsfrågespalt i tidningen Amelia. Borg var sommarvärd i radioprogrammet Sommar den 8 augusti 2002. Tillsammans med Johanna Almer anmälde hon 2003 Svenska kyrkan till JämO för att förhindra en utveckling där kvinnoprästmotståndarna förstärkte sin ställning. Hon har varit ledamot i Pressens Opinionsnämnd, PON, och tidigare medlem av Rädda barnens etiska råd. Hon har suttit i Stieg Larsson-prisets jury samt i Svenska kyrkans överklagandenämnd. 2014 tilldelades hon Torgny Segerstedt-priset av Samfundet Sverige-Israel och 2016 samfundets hederspris. Tillsammans med konstnären och formgivaren Anna Jadvi har hon drivit projektet Anna själv andra – bokförlag och formgivning.

Borg nominerades 2010 som kandidat till ny biskop i Växjö stift efter Sven Thidevall.[1] Hon har även nominerats i senare val i Växjö och Västerås stift. Borg startade och driver bloggen Kristen Opinion. Tillsammans med prästen Madeleine Åhlstedt grundade hon Margit Sahlin Akademin år 2015. Annika Borg var en av de tre kvinnliga präster som startade Facebookgruppen Mitt Kors #mittkors sommaren 2016.

Annika Borg arbetar sedan december 2016 på Moderaternas kansli i Stadshuset.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2004Kön och bibeltolkning: en undersökning av hur Nya testamentets brevtexter om kvinnors underordning tolkats i bibelvetenskapliga kommentarer under 1900-talet. (Doktorsavhandling, Uppsala universitet)
  • 2006Det är ingen fara, du är människa. Livsbetraktelser (Wahlström & Widstrand)
  • 2007Inga fler dagar inom parentes. Om livet, döden och sorgen (Wahlström & Widstrand)
  • 2009Bibeln på mitt sätt (Bonnier existens)
  • 2010Ut ur rött dunkel, illustrerad diktsvit, illustrationer av Anna Jadvi (Anna själv andra)
  • 2014Hur mår du människa? Om att vara på jobbet (Sensus)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Barometern.se 7 juni 2010: De kan ta över som biskop, läst 8 juni 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]