Annika Thor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Annika Thor
Annika Thor på bokmässan i Göteborg 2011
Annika Thor på bokmässan i Göteborg 2011
Född 2 juli 1950 (64 år)
Göteborg,  Sverige
Yrke Författare
Dramaturg
Manusförfattare
Bibliotekarie
Nationalitet  Sverige
Språk Svenska
Verksam 1992-

Annika Thor, född den 2 juli 1950 i Göteborg, är en svensk författare, dramaturg och manusförfattare. Hon har tilldelats många priser för sina verk, bland annat Augustpriset för sin ungdomsbok Sanning eller konsekvens. Hon sitter på stol nr 11 i Svenska barnboksakademien.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter bibliotekarieutbildning och arbete några år som bibliotekarie gick hon en medieutbildning på dramatiska institutet i Stockholm och var därefter som kultursekreterare i Huddinge kommun för att senare verka som frilansjournalist.

1996, när Annika Thor var 45 år gammal, debuterade hon som författare med boken En ö i havet. Boken handlar om de två judiska systrarna Steffi och Nelli från Wien som på grund av judeförföljelserna hamnar i ett svenskt fosterhem på en ö i Göteborgs skärgård. Boken blev en stor succé och har tryckts i 120 000 exemplar. Redan innan boken kommit ut var den andra boken i serien, Näckrosdammen färdig. De två avslutande delarna Havets djup och Öppet hav kom 1998 och 1999. År 2003 sändes en tv-serie baserad på böckerna, där Thor själv hade skrivit manuset.

1997 släppte Annika Thor tillsammans med filmaren Christina Olofson filmen Sanning eller konsekvens. Filmen handlar om ett gäng tolvåriga flickor och deras vardag och relationer. På grund av att finansieringen av filmen var problematisk hann Thor även skriva klart en bok med samma namn som släpptes samtidigt som filmen. Båda två fick ett otroligt mottagande, vilket avspeglas i att filmen vann en guldbagge och boken fick Augustpriset. År 2002 började Annika Thor också skriva böcker som vänder sig till en yngre läsekrets. Rött hjärta blå fjäril och dess uppföljare Pirr i magen klump i halsen. De nya skorna och Loves kanin, där Cecilia Torudd gjort illustrationerna kom ut 2008 och vänder sig till nybörjarläsare.

Annika Thor har även skrivit böcker för vuxna. I Altuns tre liv berättar hon tillsammans med Altun Basaran historien om Altuns liv, från barndomen i Turkiet till bortgiftet och flykten tillsammans med mannen och barnen till Sverige. Annika Thors andra vuxenbok Motljus gavs ut 2008. Den handlar om ett par som varit gifta i många år men vars hela tillvaro ställs på sin spets på grund av en dödsannons i tidningen.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Samtliga övriga är utgivna på Bonnier Carlsen.

Filmmanus[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser, i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]