Antihistamin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Antihistamin (H1-blockerare), beteckning på ämnen vars egenskaper motverkar de histaminer som frigörs vid allergiska reaktioner, för att på så sätt eliminera symptom som rinnande och kliande ögon, nässelutslag, klåda, snuva med mera. Antihistaminerna gör detta genom att blockera histaminreceptorer (H1-receptorer). På grund av dessa egenskaper är antihistamin ett vanligt läkemedel vid allergi. Antihistamin används förutom av allergiker också av personer med Ménières sjukdom.

Äldre typer av antihistamin medförde ofta trötthet och dåsighet, men de nyare typerna saknar denna biverkning då de inte når det centrala nervsystemet. Alla typer av antihistamin påverkar dock det autonoma nervsystemet vilket kan medföra biverkningar som till exempel hjärtklappning, hyperventilering med mera.

Antihistaminer kan även ges mot tillfällig sömnlöshet – till exempel Propavan, och vid oro Atarax – för att motverka hjärtklappning eller oro på grund av de lätta biverkningarna som antihistaminer medför. Ingen risk finns för beroende.

Exempel på antihistaminer är:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FASS ATC R06 http://www.fass.se/LIF/produktfakta/sok_lakemedel.jsp?UserTypeID=0&expanded=R_R06#R06