Aomori prefektur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aomori-ken (青森県)
Prefektur
Land Japan Japan
Ö Honshu
Region Tōhoku
Antal städer 10
Antal distrikt 8
Antal kommuner 30
Residensstad Aomori
Area 9 644,21 km²[1]  (8:e största av Japans 47 prefekturer)
 - vatten 1,2 %
Folkmängd 1 382 637 (1 oktober 2009)[1] (28:e största av Japans 47 prefekturer)
Befolkningstäthet 143 invånare/km²
Blomma Äpple (Malus domestica)
Träd Hiba (Thujopsis dolabrata)
Fågel Mindre sångsvan
(Cygnus bewickii)
Guvernör Shingo Mimura[2]
ISO 3166-2-kod JP-02
GeoNames 2130656
Karta över Japan med Aomori utsatt.
Karta över Japan med Aomori utsatt.
Aomori prefektur Städer i vinröd ton, Kommuner i brunt (köpingar) och turkos (byar)
Aomori prefektur
Städer i vinröd ton, Kommuner i brunt (köpingar) och turkos (byar)
Webbplats: http://www.pref.aomori.lg.jp/

Aomori prefektur (japanska: 青森県?, Aomori-ken) är belägen i Tōhokuregionen på norra delen av ön Hōnshu i Japan. Residensstaden är Aomori. Prefekturen gränsar i norr till Tsugarusundet och i öst till Stilla havet. I söder gränsar den till prefekturerna Akita och Iwate.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Vattenfall i Oirasefloden

Aomori, ön Honshus nordligaste prefektur, är till stora delar ett bergigt område, framförallt i inlandet. Här ligger bland annat den 879 m höga vulkanen Osorezan, som har en viktig religiös ställning bland buddhister, och området är ett av Japans mest vulkaniskt aktiva. Två mindre floder, Iwakigawa och Oirase, flyter genom prefekturen, och Oirase är den enda flod som avvattnar Towadasjön, Honshus största kratersjö. Oirasefloden är också en av prefekturens största turistattraktioner på grund av de många forsar och vattenfall som finns i dess norra del. [3]

Vid prefekturens båda kuster mot Japanska havet respektive Stilla Havet finns slätter, och på dessa bedrivs jordbruk i stor skala. Aomori är bland annat Japans största producent av äpplen.

Enligt data från den 1 april 2012 utgjordes 12% av Aomoris yta av nationalparker. I Aomori ligger också Shirakami-Sanchi, en orörd urskog i ett bergigt område som har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista. [4]

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Prefekturen var år 2009 indelad i tio städer (shi) och åtta distrikt (gun).[1] Distrikten har ingen egentlig administrativ funktion utan fungerar i huvudsak som postadressområden.[5] De 8 distrikten är indelade i sammanlagt 30 mindre administrativa enheter som kallas cho, machi eller mura.

Städer:

Distrikt:

  • Higashitsugaru, Kamikita, Kitatsugaru, Minamitsugaru, Nakatsugaru, Nishitsugaru, Sannohe, Shimokita

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Aomori har ett mycket varierat klimat tack vare att prefekturen är omgiven av hav på tre sidor och har stora bergskedjor. Vintrarna kännetecknas generellt av kraftiga snöfall på och kring Tsugaru-halvön och staden Tsugaru , medan området längs Stilla havet, på grund av att prefekturens bergskedjor hindrar kall, fuktig luft från att komma in, har soligare, torrare vintrar.

Somrarna tenderar att vara svala och fuktiga, framförallt på Stilla havs-sidan. Aomori har fyra tydligt avgränsade årstider, inte olikt majoriteten av Sverige. Genomsnittstemperaturen är 10,6 grader, den kallaste uppmätta någonsin -9,6 grader och den varmaste 35,6 grader. [6]

Turism[redigera | redigera wikitext]

Stora Buddhan[redigera | redigera wikitext]

Aomori Shōwa Daibutsu (昭和大仏) är den största sittande Buddhan i Japan. Den är en del av templet Seiryuu-ji, byggt så sent som 1982. Buddhan är 21.35 meter hög och väger 220 ton. Under Buddhan finns också ett cirkulärt rum med målningar, bilder och skulpturer.

Hirosaki Slott[redigera | redigera wikitext]

Detta slott är känt för körsbärsblommen i dess trädgårdar och ligger i staden Hirosaki.

Legenden om Jesu Kristi Grav[redigera | redigera wikitext]

En populär Japansk legend, grundad på en påstådd 1930-tals-upptäckt av uråldriga Hebreiska dokument, säger att Jesus inte dog på korset utan tog sig till byn Shingō, där han ska ha blivit risfarmare, skaffat familj och slagit sig ned för gott.

Legenden har avfärdats som en ren bluff, men turister fortsätter att lockas av den.

Towadasjön[redigera | redigera wikitext]

Denna kratersjö (Honshus största) ligger på gränsen mellan Aomori och Akita prefekturer. Varje sommar genomförs en fyrverkerishow vid sjön, som erbjuder spektakulära scener då fyrverkerierna speglas i vattnet. Towadasjön är också källa för Oirasefloden, som med sina forsar och vattenfall är ett populärt turistmål. [7]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Masahiro Higashide Japansk sida med statistik över areal och folkmängd. Läst 3 augusti 2010.
  2. ^ ”Japan Prefectures”. Rulers. Arkiverad från originalet den 10 oktober 2011. http://web.archive.org/20111010203544/members.fortunecity.com/ar1932/jappref.html. Läst 26 oktober 2008. 
  3. ^ Louis-Frédéric Nussbaum. ”Aomori-ken i Japanska Encyklopedin, s. 35”. https://books.google.se/books?id=p2QnPijAEmEC&pg=PA35&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false. 
  4. ^ ”Generell överblick över areauppgifter för nationalparker per prefektur”. http://www.env.go.jp/en/nature/nps/park/doc/files/np_6.pdf. Läst 19 augusti 2012. 
  5. ^ ”Japan Districts”. http://www.statoids.com/ujp.html.  Statoids, Districts of Japan.
  6. ^ ”Klimat, Aomori prefektur, Aomori Prefectural Government. http://www.pref.aomori.lg.jp/foreigners/index.html. Läst 16 januari 2016. 
  7. ^ ”Turism i Aomori, helt baserat på material från engelskspråkiga Wikipedia”. https://en.wikipedia.org/wiki/Aomori_Prefecture#Tourism. Läst 16 januari 2016.