Aragosaurus ischiaticus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aragosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Äldre jura
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningSauropodomorpher
Sauropodomorpha
InfraordningSauropoder
Sauropoda
FamiljCamarasaurider
Camarasauridae
UnderfamiljCamarasauriner
Camarasaurinae
SläkteAragosaurus
ArtA. ischiaticus
Vetenskapligt namn
§ Aragosaurus ischiaticus
AuktorSanz, Buscalioni, Casanovi & Santafe, 1987
Hitta fler artiklar om djur med

Aragosaurus ischiaticus ("ödla från Aragonien") är en art av dinosaurier som tillhör släktet Aragosaurus, en camarasaurin från äldre kritaperioden i det som idag är kommunen Galve, Teruel, i provinsen Aragonien i Spanien. Den hittades av paleontologen Lapparent under 1950-talet och är den första av sex dinosaurier som beskrivits i Spanien.

Storlek och namn[redigera | redigera wikitext]

Aragosaurus var en stor, fyrbent växtätande dinosaurie som levde runt 127-121 miljoner år sedan under hauterivian- till barremian-epokerna. Den var runt 18 meter lång, blev 6 meter hög och vägde runt 28 ton.

Namnet syftar på dess fyndort i Spanien, Aragonien, medan suffixet kommer från det grekiska ordet σαυρος/sauros, vilket betyder 'ödla'.

Kroppsbyggnad och fynd[redigera | redigera wikitext]

Så som andra sauropoder hade Aragosaurus en lång hals, en lång, kraftfull svans, ett smalt huvud och en stor kroppshydda. Den liknade sin släkting Camarasaurus, som den kan ha utvecklats ifrån. Släktet representeras av ett fragmentariskt fossilt fynd som gjordes i Las Zabacheras-bädden i Provincia de Teruel, Spanien. Skelettet bestod av ryggkotor, delar av skulderbladet, frambenet, sittbenet, blygdbenet, lårbenet, kotor från alla delar i svansen samt en klo (Sanz o. a., 1987; Lapparent, 1960). Den döptes av Sanz, Buscalioni, Casanovi och Santa Fe år 1987. Typarten är A. ischiaticus. Då den levde tillhörde den till kontinenten Laurasien, den nordligaste delen av superkontinenten Gondwana.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Den första dinosaurie som någonsin hittades i Spanien hittades just i Aragonien, men inte under 1900-talet. Det första fyndet gjordes nämligen 1872 [1].

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Sanz, J.L., Buscalioni, A.D., Casanovas, M.L. y Santafé, J. V. 1987: Dinosaurios del Cretácico Inferior de Galve (Teruel, España). Estudios geológicos, volumen extraorninario Galve-Tremp: 45-64.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]