Sauropodomorpher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sauropodomorpha
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Trias - krita
Yunnanosaurus BW.jpg
Illustration av Yunnanosaurus, en prosauropod.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Sauropodomorpher
†Sauropodomorpha
von Huene, 1932
Infraordningar
Hitta fler artiklar om djur med

Sauropodomorpha var en grupp långhalsade herbivorer som slutligen förblev stående på alla fyra och blev de största dinosaurierna - och till och med de största landlevande djuren - som någonsin funnits på Jorden.

Definition[redigera | redigera wikitext]

Sauropodomorpha definieras stambaserat som den mest inklusiva monofyletiska grupp som innehåller Saltasaurus men varken gråsparven (Passer domesticus; representerar Theropoda) eller Triceratops (representerar Ornitischia).[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Inget nutida djur är lika utvecklat som sauropodomorpherna för att kunna beta högt upp i trädkronorna. Deras tänder var svaga och formade som löv, pennor eller skedar. I stället för kindtänder att tugga växterna med, hade de stenar, det vill säga gastroliter, i magen, precis som nutida fåglar och krokodiler, som hjälpte till att finfördela växtmaterialet.

Den äldsta kända sauropodomorphen, Saturnalia, var ett litet, slankt djur som blev 1,5 meter långt och levde under mitten av trias. Men mot slutet av trias var de de största dinosaurierna för sin tid, och under jura och krita fortsatte de att växa. De största sauropodomorpherna, så som Argentinosaurus och Diplodocus, blev 30 till 40 meter långa och kunde väga upp till 100 ton eller mer.

Från början sprang de på bakbenen, precis som de flesta andra tidiga dinosaurierna, men allt eftersom de blev större och deras matspjälkningssystem växte blev de tvungna att bli fyrbenta, så som elefanten. De tidigaste sauropodomorpherna var troligen allätare, eftersom resten av de ödlehöftade dinosaurierna, deras släktingar theropoderna, huvudsakligen åt kött. Eftersom de utvecklades till växtätare utvecklade de också enorma kroppshyddor och långa halsar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TaxonSearch. Sauropodomorpha. http://www.taxonsearch.org/dev/taxon_edit.php?Action=View&tax_id=279. Läst 2012-12-14