Arapaima

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arapaima
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Arapaima049.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Bentungeartade fiskar
Osteoglossiformes
Familj Arapaimidae
Släkte Arapaima
Art Arapaima
A. gigas
Vetenskapligt namn
§ Arapaima gigas
Auktor Cuvier, 1829
Hitta fler artiklar om djur med

Arapaiman (Arapaima gigas) är en av endast två arter i familjen Arapaimidae och en av de största sötvattenfiskarna i världen. Rapporter finns om längder på över 3 meter och en vikt på upp emot 200 kilogram, men detta har ifrågasatts. Som en av de mest eftertraktade fiskarna i Sydamerika fiskas den intensivt för att exporteras och som en konsekvens av detta är det numera ovanligt att exemplar med en längd på mer än 2 meter fångas.

Miljö[redigera | redigera wikitext]

Den familj som arapaiman tillhör är av stort vetenskapligt intresse därför att den har varit ganska utbredd under eocen men nu representeras den av arter som är isolerade i Sydamerika, Afrika och Australien. Arten arapaima finns endast naturligt i vegetationsrika sötvatten vid 24-29 °C i norra Sydamerika.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Arapaiman är en utpräglad rovfisk som endast äter levande byte. Den är en livlig fiskätare men äter också fåglar, grodor, mindre simmande däggdjur och till och med de bepansrade malarna fångar arapaiman lätt.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Arapaiman blir könsmogen vid 4-5 års ålder, då är den cirka 1,7 meter lång och väger över 40 kilogram. Arten leker i april - maj, troligen vartannat år. Honan lägger upp till 100 000 romkorn, om inte fler, i en grävd grop som är cirka 15 centimeter djup och 50 centimeter bred i sandbotten på cirka 1,5 meters djup i lugnt vatten. Båda föräldrarna vaktar rommen. Ynglen är snabbväxande men sårbara och blir 7-8 centimeter långa efter en månad för att efter fyra år uppnå längden 1,6 meter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ World Conservation Monitoring Centre 1996 Arapaima gigas Från: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2 <www.iucnredlist.org>. Läst 2014-12-06.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]