Hoppa till innehållet

Arapaima

Från Wikipedia
Arapaima
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningBentungeartade fiskar
Osteoglossiformes
FamiljArapaimidae
SläkteArapaima
ArtArapaima
A. gigas
Vetenskapligt namn
§ Arapaima gigas
AuktorCuvier, 1829
Hitta fler artiklar om djur med

Arapaima (Arapaima gigas) är en art i familjen Arapaimidae och en av de största sötvattenfiskarna i världen. Obekräftade uppgifter finns om längder på upp till 4,5[2] meter och en vikt på upp emot 200 kilogram, men detta har ifrågasatts. Som en av de mest eftertraktade fiskarna i Sydamerika fiskas den intensivt för att exporteras, och som en konsekvens av detta är det numera ovanligt att exemplar med en längd på mer än 2 meter fångas.

Arapaiman listades en längre tid som enda art i släktet Arapaima och nyare avhandlingar delar populationen i fyra arter.[3]

Den familj som arapaiman tillhör är av stort vetenskapligt intresse därför att den har varit ganska utbredd under eocen men nu representeras den av arter som är isolerade i Sydamerika, Afrika och Australien. Arten arapaima finns endast naturligt i vegetationsrika sötvatten vid 24-29 °C i norra Sydamerika.

Arapaiman är en utpräglad rovfisk som endast äter levande byte. Den är en livlig fiskätare men äter också fåglar, grodor, mindre simmande däggdjur. Den fångar lätt till och med de bepansrade malarna.

Fortplantning

[redigera | redigera wikitext]

Arapaiman blir könsmogen vid 4–5 års ålder, då är den cirka 1,7 meter lång och väger över 40 kilogram. Arten leker i april - maj, troligen vartannat år. Honan lägger upp till 100 000 romkorn, om inte fler, i en grävd grop som är cirka 15 centimeter djup och 50 centimeter bred i sandbotten på cirka 1,5 meters djup i lugnt vatten. Båda föräldrarna vaktar rommen. Ynglen är snabbväxande men sårbara och blir 7–8 centimeter långa efter en månad för att efter fyra år uppnå längden 1,6 meter.

  1. ^ World Conservation Monitoring Centre 1996 Arapaima gigas Från: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2 <www.iucnredlist.org>. Läst 6 december 2014.
  2. ^ i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 juni 2017.
  3. ^ Arter av Arapaima, Fishbase, läst 2017-11-25

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]