Armeniska revolutionsfederationen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Armeniska revolutionsfederationen
Grundat1890
Politisk ideologiDemokratisk socialism
Politisk positionVänster
Internationellt samarbetsorganSocialistinternationalen
Webbplats
[1]

Armeniska revolutionsfederationen (ARF) (armeniska: Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն, Haj Heghapochakan Dasjnaktsutiun) är ett armeniskt demokratiskt socialistiskt politiskt parti som bildades i Tbilisi 1890 av Kristapor Mikajelean, Stepan Zorean och Simon Zawarean.

Partiet är aktivt i Armenien och länder där den armeniska diasporan finns, huvudsakligen i Libanon och den de facto armeniskkontrollerade enklaven Nagorno-Karabach. Sammanlagt finns organisationen i omkring 200 länder. ARF företräder socialism och är medlem av Socialistinternationalen.

Partiet bildade den kortlivade Armeniens första republik som föll för den sovjetiska Röda armén 1920. Efter Sovjetunionens fall återvände partiet till Armenien, efter att under mellanliggande period verkat i exil.

Armeniska revolutionsfederationen är, med sina 16 av 131 mandat i Armeniens nationalförsamling, Armeniens största socialistiska parti och det tredje största partiet i landet.

Det har även mandat i Nagorno-Karabachs och Libanons parlament.

Partiet var allierat med den kurdiska Xoybun-rörelsen, vilken också var en viktig partner i upprättandet av rörelsen. Det samarbetade med grekerna i frågor om Turkiet och det armeniska folkmordet.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

År 1896 deltog medlemmar av organisationen i ockupationen av Bank Ottoman för att påkalla världens uppmärksamhet kring de massakrer på armenier i osmanska riket.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ David Mcdowall - A modern history of the Kurds