Armeniska revolutionsfederationen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Armeniska revolutionsfederationen
Grundat1890
Politisk ideologiDemokratisk socialism
Politisk positionVänster
Internationellt samarbetsorganSocialistinternationalen
Webbplats
[1]

Armeniska revolutionsfederationen (ARF) (armeniska: Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն, Haj Heghapochakan Dasjnaktsutiun) är ett armeniskt demokratiskt socialistiskt politiskt parti som bildades i Tbilisi 1890 av Kristapor Mikajelean, Stepan Zorean och Simon Zawarean.

Partiet är aktivt i Armenien och länder där den armeniska diasporan finns, huvudsakligen i Libanon och den de facto armeniskkontrollerade enklaven Nagorno-Karabach. Sammanlagt finns organisationen i omkring 200 länder. ARF företräder socialism och är medlem av Socialistinternationalen.

Partiet bildade den kortlivade republiken Armenien som föll till Sovjetunionen 1920. Efter Sovjetunionens fall återvände partiet till Armenien, och hade i tiden däremellan levat i exil.

ARF är med sina 16 av 131 mandat i Armeniens nationalförsamling, Armeniens största socialistiska parti och det tredje största partiet i landet.

Det har även mandat i Nagorno-Karabachs och Libanons parlament.

ARF var allierade med den kurdiska Xoybun-rörelsen som också var en viktig allians i upprättandet av rörelsen. Man samarbetade med grekerna i frågor om Turkiet och det armeniska folkmordet.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Under 1800-talet var medlemmar ur organisationen med vid ockupationen av Bank Ottoman för att påkalla världens uppmärksamhet kring de massakrer som skedde på armenier i osmanska riket.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ David Mcdowall - A modern history of the Kurds