Arundhati Roy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arundhati Roy
Arundhati Roy 2013.
Arundhati Roy 2013.
Född Suzanna Arundhati Roy
24 november 1961 (56 år)
Shillong, Assam (nuvarande Meghalaya), Indien
Yrke Författare, samhällsdebattör, aktivist
Nationalitet Indisk
Språk Engelska
Verksam 1997-
Framstående verk De små tingens gud
Framstående priser
Namnteckning
ArundhatiRoy Autograph.jpg
Arundhati Roy, 2012.
Arundhati Roy på Harvard University, april 2010.

Arundhati Roy, född 24 november 1961 i Shillong i Meghalaya, är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist.

Roy var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset. Det verk som gav henne det var romanen De små tingens gud (engelsk originaltitel The God of Small Things), som handlar om två indiska tvillingar, en pojke och en flicka. Handlingen är fylld med familjens tragedier och livsglädje trots allt, inom ramarna för det hårt socialt skiktade och sexistiska sydindiska samhället.

Efter De små tingens gud har Roy mest arbetat som samhällsdebattör och politisk skribent och aktivist. Som sådan har hon engagerat sig i fredsfrågor, för ursprungsbefolkningars och andra fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Internationell uppmärksamhet har hon framför allt fått som förkämpe för de indier som fördrivs från sina hem på grund av stora dammbyggen, som det i floden Narmada, och som kritiker av Indien och Pakistans kärnvapenpolitik och av Bush-administrationens krig i Afghanistan och Irak. Hennes politiska texter har bland annat publicerats i The Guardian, Le Monde diplomatique och Outlook India.

2017 publicerades "Den yttersta lyckans ministerium", hennes första roman på 20 år - även den nominerad till Bookerpriset.[1]

Roy föddes i Shillong i Meghalaya i nordöstra Indien, men växte huvudsakligen upp i Kerala i södra delen av landet. Hon bor numera i den indiska huvudstaden Delhi.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi utgivet på svenska[redigera | redigera wikitext]

  • De små tingens gud (1998)
  • Den oändliga rättvisans matematik (2003)
  • Författare räknar inte röster (2004)
  • Den yttersta lyckans ministerium (2017)

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

1998 utsågs hon av People Magazine till en av världens 50 vackraste människor.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandra Stiskalo. ”En oblid bild av Indien i "De små tingens gud" - Kulturnytt”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6775877. Läst 13 september 2017.