Ashurbanipals bibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ashurbanipals bibliotek är en samling brända lertavlor med kilskrift, upphittade i Nineve. Tavlorna är kopior av tusentals gamla babyloniska lertavlor som kung Ashurbanipal lät kopiera och förvarade, antagligen på hyllor kring väggarna, i två salar i sitt palats. Varje tavla har en underskrift som anger dess ägare, ibland även varifrån originalet hämtats. Hela "serier" förekommer, och även flera tavlor som tillhör samma verk. Tavlorna är då numrerade och sist på varje tavla står den första raden på nästa tavla.

Spillrorna av detta bibliotek förvaras nu på British Museum och utgör en viktig kunskapskälla om både babyloniernas och assyriernas inre värld.

Bland verken i biblioteket finns syndaflodsberättelsen och den babyloniska skapelseberättelsen, som ligger väldigt nära den hebreiska som återfinns i Gamla testamentet. Det finns även en mängd rent religiös litteratur som ritualföreskrifter, besvärjelser, böner, lovsånger och botpsalmer. Andra verk handlar om astronomi, astrologi, medicin, litteratur och språk.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Assur-bani-apal, 1904–1926.