Astrilder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Astrilder
Sebrafinkar
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Underklass Neornithes
Infraklass Neognata fåglar
Neognathae
Överordning Neoaves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Underordning Passeri
Familj Astrilder
Estrildidae (men se text)
Vetenskapligt namn
§ Estrildidae
Auktor Bonaparte, 1850
Släkten
Se text
Synonymer
  • Estrildini
  • Praktfinkar
Hitta fler artiklar om fåglar med

Astrilder är en familj med små tättingar som förekommer i tropikerna i gamla världen och Australasien. De klassificeras antingen som familjen Estrildidae eller som släktgruppen Estrildini i familjen sparvfinkar (Passeridae).[1] Ibland, speciellt i burfågelsammanhang, kallas de på svenska för praktfinkar.

De är fröätande flockfåglar, ofta kolonihäckande, med kort, tjock och spetsig näbb. De är alla mycket lika till kroppsform och vanor men skiljer sig mycket åt vad gäller färger och mönster på fjäderdräkten.

Alla astrilder bygger stora närmast sfäriska bon och lägger mellan 5 och 10 vita ägg. En del av arterna inom släktena Lagonosticta och Pytilia är värdar för häckningsparasiterande arter av familjen änkor (Viduidae)

Merparten av familjens arter är känsliga för kyla och kräver ett varmt, ofta tropiskt klimat, men en del arter har anpassat sig till ett kallare klimat i södra Australien.

Familjens minsta art är svarthuvad astrild som bara mäter 8,3 cm, medan den lättaste arten är grå astrild som väger 6 g. Den största arten är risfågeln som mäter 17 cm och väger 25 g.

Släkten inom familjen[redigera | redigera wikitext]

Listan följer Clements et al. 2012:[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. (2012) The Clements checklist of birds of the world, Version 6.7 (xls), <www.birds.cornell.edu/clementschecklist>, läst 2013-03-10

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]