Australasien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se australiska regionen för den djurgeografiska regionen.
Australasien
Oceaniens regioner. Nya Zeeland räknas både som Australasien och Polynesien. Stora delar av Melanesien räknas också dit.

Australasien är en region i Oceanien, som vanligen omfattar Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och ögruppen Melanesien. Andra öregioner i Stilla havet, framför allt Mikronesien och Polynesien, räknas inte.

Wallacelinjen skiljer Australasiens och Sydöstasiens fauna åt.

Namnet Australasien uttrycktes för första gången av Charles de Brosses i Histoire des navigations aux terres australes (1756). Han härledde det från det latinska uttrycket för söder om Asien och drog gränsen mellan Polynesien och sydöstra Stilla havet.

Australasiens olympiska flagga 1908 och 1912.

Begreppet används bland annat inom sport för att definiera Australien och Nya Zeeland som ett geografiskt område vid deltagande i tävlingar. Namnet användes för representation av ett kombinerat australisikt och nyzeeländskt lag i Davis Cup från 1905 till 1914, och vid olympiska spelen 1908 och 1912. Australasien är också ett av områdena vid kvalificering till golfens The Open Championship. Namnet uppskattas dock inte av många nyzeeländae, eftersom det i deras mening framhäver Australien för mycket. I stället använder de begreppet Oceanien, trots att det har en annan betydelse. Namnet har heller ingen politisk eller kulturell betydelse. Även om Nya Zeeland och Australien är lika varandra kulturellt har de inte mycket gemensamt med de andra länderna i området.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]