Atlet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För trucktillverkaren se Atlet (företag).
Tyngdlyftare (av Eugène Jansson 1915).

En atlet (grekiska: athletes, kämpe) är en person som utövar sport eller idrott. I forntidens Grekland kallades tävlingsdeltagare för atlet och kunde vara brottare, spjutkastare, kapplöpare med mera.

I allmän betydelse är atlet beteckningen på en kroppsligt ovanligt stark person.[1]

En atlet kan även vara en yrkesmässigt och offentligt uppträdande kraftkonstnär. En tandatlet är en person som uppträder på cirkus och liknande platser med att lyfta eller flytta tunga föremål med hjälp av tänderna. En känd svensk atlet med internationell karriär i början av 1900-talet var Arvid Andersson, ”Starke Arvid”.[2]

I idrottssammanhang har ordet atlet på svenska främst använts för brottare och tyngdlyftare vilket bland annat avspeglas i att många idrottsklubbar med sådan inriktning kallat sig atletklubb. Det finns många exempel på atletklubbar, se till exempel Trollhättans Atletklubb.

Atletisk kroppsbyggnad nämns i Kretschmers konstitutionslära.

Anglicism[redigera | redigera wikitext]

Under påverkan av engelskans athlete har atlet under senare år som anglicism börjat användas i betydelsen idrottare (manlig eller kvinnlig) i största allmänhet. (Se: Lista över falska vänner mellan svenska och engelska)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norstedts uppslagsbok 1948
  2. ^ Nationalencyklopedin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]