Avatar: Legenden om Aang

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För långfilmen, se The Last Airbender. För den tecknade serien, se Avatar: The Last Airbender (tecknad serie).
Avatar: Legenden om Aang
Logo de Avatar la leyenda de Aang.png
Originaltitel Avatar: The Last Airbender
Genre Animerad Barnserie
Action
Äventyr
Fantasy
Romantik
Dramakomedi
Skapad av Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Manus Aaron Ehasz
Tim Hedrick
Medverkande Zach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower
Dante Basco
Mako (Säsong 1-2)
Greg Baldwin (Säsong 3)
Dee Bradley Baker
Grey DeLisle
Olivia Hack
Cricket Leigh
Clancy Brown
Mark Hamill
Jennie Kwan
Jason Isaacs
Musik The Track Team
Jeremy Zuckerman
Antal avsnitt 61
Längd (per avsnitt) 24 minuter
Antal säsonger 3
Land USA USA
Sydkorea Sydkorea
Språk Engelska
Svenska (Dubbat)
Produktion
Produktionsbolag Nickelodeon Animation Studios
Sändning
Originalkanal Nickelodeon
(2005-2008)
Nicktoons Network
(2005-nutid)
Originalvisning 2005-2008
Bildformat NTSC (480i)
Status 21 februari 2005 - 19 juli 2008
Kronologi
Uppföljare The Legend of Korra
Avatar: The Last Airbender (tecknad serie)
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Avatar: Legenden om Aang eller Avatar: Den siste luftbändaren (engelsk originaltitel: Avatar: The Last Airbender) är en amerikansk animerad TV-serie som visas på kanalen Nickelodeon. Det är en av deras större seriesatsningar och är mycket influerad av japansk animation. Även ett tv-spel baserat på serien har släppts till konsolerna Wii och Sonys bärbara system PSP.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien kretsar kring den 112-årige luftbändaren Aang, som ett århundrade tidigare än då serien startar precis har fått reda på att han är Avataren pånyttfödd, något som en Avatar vanligtvis inte bör få reda på innan han fyllt 16 år. Munkarna ansåg det nödvändigt att han fick reda på vem han var så tidigt som möjligt, eftersom de kände att det är ett stort krig på gång, och de vill att Aang ska kunna bemästra alla de fyra elementen innan dess för att bibehålla balansen för fred i världen. Detta gör att han blir ivägskickad till det Östra Lufttemplet för att slutföra sin träning. Han hinner dock fly innan han skickas iväg, eftersom han inte vill åta sig det ansvaret.

Världen som serien utspelar sig i består i grunden av fyra olika nationer vilka kan bända och nyttja det element som är kopplat till det folkslag de tillhör. De fyra folkslagen består av Eldnationen, Vattenfolket, Jordriket och Luftnomaderna. Avataren är den enda av alla människor som kan bemästra och bända de fyra elementen då denne är världens beskyddare. När en avatar dör reinkarneras hon eller han, till ett av de andra elementen, vilket gör att det är en konstant cykel kallad Avatarcykeln (Vatten→Jord→Eld→Luft, representerat av de fyra årstiderna), för att skydda människorna. Alltså är avataren inte bara en slags gud utan även en enkel människa.

Då Aang, på sin flygande luftbison Appa, reser iväg, förvirrad på grund av det stora ansvaret som vilar på hans unga axlar, hamnar han i en plötslig storm och Aang och Appa kastas ner i havets djup, varpå Aang omedvetet går in i Avatartillståndet (vilket betyder att han kommer in i andevärlden, och han samlar ihop kraften hos alla avatarer innan honom för att få en mäktigare styrka) som blandar hans luftbändning med vattenbändning och skapar en frusen bubbla som ska skydda honom och Appa tills stormen har avtagit. Dock förde stormen och havets strömmar denna bubbla ner till Sydpolen, vilket resulterade i att den aldrig tinades.

I första avsnittet får vi först lära oss att Eldnationen är nära att vinna ett krig som pågått i 100 år och att det Södra Vattenfolket är i kris då krigare har lämnat hemmen oskyddade för att försöka bekämpa Eldnationen så gott de kan runt i världen. Jordriket, så vitt man vet just då, är den enda nationen som än så länge tycks kunna stå emot Eldnationens anfall, om än inte helt.

Två syskon, Sokka och hans syster Katara (en oerfaren vattenbändare) från Södra Vattenfolket, är ute och jagar efter mat när de plötsligt får syn på en annorlunda formation i ett mindre isberg. Inuti detta isberg visar det sig att Aang har varit de senaste 100 åren och att Eldhärskaren Sozin har tagit fördel av avatarens frånvaro likaså av en komet som just då passerade jorden och förstärkte förmågorna hos Eldnationens bändare.

Det visar sig också att detta krig inleddes med att eldnationen utrotade alla Luftnomader i världen. Aang är alltså inte bara den senaste avataren utan även den sista levande Luftbändaren.

Från Södra Vattenfolkets by måste Aang nu ta sig, tillsammans med Sokka och Katara, upp till nordliga vattenfolket på Nordpolen som mest består av väldigt många, skickliga, vattenbändare (vilka har stått emot Eldnationens anfall under alla år) för att finna en mästare som kan lära Aang att bemästra vattenbändning. Han måste lära sig bemästra elementen i ordningen luft, vatten, jord och eld.

Emellertid visar det sig även att den bannlyste prinsen Zuko från Eldnationen är på jakt efter avataren, eftersom han hoppas att ett tillfångatagande av avataren ska återupprätta hans heder i Eldnationen.

Mot slutet av säsong ett får man reda på att Aang måste bemästra alla fyra elementen innan sommaren är slut eftersom den komet som passerade för 100 år sedan och gav eldbändare förstärkta förmågor är på väg tillbaka, vilket då kommer att resultera i ett ytterligare stort anfall emot kvarvarande nationer och folk, för den nye Eldfursten, sonson till den förre, Ozai oanade krafter att äntligen kunna ta över världen.

Att bemästra alla fyra elementen kräver år av disciplinerad träning och om inte avataren innan kometens återkomst har bekämpat Ozai kommer ingen någonsin att kunna återställa balansen i världen; inte ens Avataren.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Aang - Avataren från Luftnomaderna, ursprungligen en Luftbändare men han lär sig att behärska de andra elementen i hopp om att eliminera den fruktansvärda Eldfursten. Han är en pojke som inte ser ut att vara äldre än tolv år. Han är en av de mäktigaste Avatarerna som levt. Aang föddes som enda barnet till två okända Luftnomader som lämnade honom till mästarna i det södra lufttemplet. När Aang var tolv fick han reda på att han skulle skickas iväg till ett annat Lufttempel så han flydde på sin flygande bison Appa. Under en storm störtade de båda i havet och var nära att drunkna. Med hjälp av sin Luftbändning så lyckades Aang skapa en bubbla runt omkring sig själv och Appa, oturligt nog frös bubblan till is och bevarade dem under lång tid. Aang vaknade upp hundra år senare i en ung inuitflickas armar och inledde på så sätt sin resa för att bli en äkta Avatar. Ända från resans första dag hyste Aang starka känslor för Katara. Känslor som efter krigets slut ledde till att de båda förälskade sig i varandra och inledde ett långt och kärleksfullt förhållande.
 • Katara - Yngre syster till Sokka. Hon och Sokka hittar Aang och följer med honom på sina äventyr. Katara är en Vattenbändare från Södra vattenfolket och blir senare Aangs Vattenbändningslärare. Katara är den som håller hoppet uppe och är målmedveten och bestämd om att hjälpa Aang återställa balansen i världen. När Katara och hennes bror var små förlorade de sin mor Kya i en räd från Eldnationen. I tredje säsongen får hon hjälp av prins Zuko att hitta och göra upp med mannen som orsakade Kyas död. Med tiden utvecklar Katara känslor för Aang. Under den slutgiltiga kampen går hon och Zuko samman för att besegra Zukos lillasyster prinsessan Azula i en Agni Kai-duell. Katara tar hem segern åt Zuko genom att kedja fast Azula i marken med hjälp av sin Vattenbändning. Efter det hjälper hon Zuko att komma på benen igen, då Azula under kampen hade avlossat en blixt mot sin bror. Efter det återförenas Katara och Sokka med sin far Hakoda i Eldnationens huvudstad under Zukos kröning till nästa Eldfurste. I slutet av serien, efter att Aang lyckats besegra Eldfurste Ozai och kriget upphört, blir Katara och Aang ett par.
 • Sokka - Äldre bror till Katara. Han är en skämtsam och sarkastisk krigare från det Södra vattenfolket på Sydpolen, men saknar till skillnad från sin syster förmågan att kunna bända vatten. Han försöker alltid vara realistisk och ser efter de andra i sin grupp i kampen om att själv bli en bra krigare. Det är också tydligt att Sokka är en mycket intelligent person, vilket inte framgår av första intrycket. I säsong tre börjar han att utbilda sig till svärdsfäktare under den vise svärdsmästaren Piandao i Eldnationen. När han avslutat sin träning fick han ett eget svärd. Ett svärd som smitts av materialet från en meteorit som fallit från himlen en kväll innan Sokka påbörjade träningen. Efter det utvecklar han sin förmåga med svärd på egen hand. Genom serien har han haft två stora förälskelser; i bok ett förälskade han sig i vattenprinsessan Yue, men hon dog senare under ett av eldnationens anfall ,genom att förvandlas till månanden. Hans andra förälskelse i bok två och tre var Kyoshikrigaren Suki och den relationen höll ända till seriens slut.
 • Toph Beifong - Dök upp under andra säsongen. Hon är Aangs Jordbändningslärare. Hon är blind, men kan "se med fötterna" då hon har kontakt med jord. Toph är troligen en av de skickligaste Jordbändarna i serien, och argumenterbart starkare än kung Bumi, en av jordrikets småkungar, men det lämnas öppet för egen tolkning. Senare i serien kan hon även bända metall och sand lika bra som jord. Just det faktum att hon är den första med att bända metall gör henne till den starkaste av sitt folk, och även den starkaste i gruppen efter Aang. Toph är i samma ålder som Aang och kommer egentligen från en väldigt inflytelserik familj i Jordriket. Hon började sin karriär som Jordbändare genom att lära sig förmågan av mullvadar och sen ge sig in i brottningsringen under namnet Den blinda banditen. Efter att ha lärt känna Aang och hans vänner lite närmare beslutade hon sig för att följa med dem på deras resa då hennes föräldrar för det mesta höll henne isolerad från omvärlden, eftersom hon var från en mycket välbärgad bakgrund. Hon är med Aang och hans vänner ända till slutet.
 • Prins Zuko - Den sextonårige förvisade prinsen, son till Eldfurste Ozai och Eldnationens tronarvinge. Enligt hans farbror har han inte haft det särskilt lätt i sitt liv. Vid tretton års ålder råkade han under ett krigsmöte förolämpa en av sin fars generaler då han lade fram en strategi på hur de skulle avancera i kriget. Generalen tänkte nämligen skicka ut en hel division med nya rekryter mot en av Jordrikets främsta styrkor. Eldfursten blev då mycket arg på sin son och sade att han var respektlös. Som straff för sitt fräcka uttalande tvingades den unge prinsen att kämpa mot generalen i Agni Kai. Zuko trodde att han var säker men upptäckte för sent att hans motståndare i själva verket var hans egen far. Zuko ifrågasatte visserligen generalens plan, men eftersom han gjorde det i Eldfurstens krigsrum var det Eldfursten han förolämpade. När Zuko såg att det var hans egen far han skulle duellera mot försökte han be om ursäkt för sitt uppträdande, men Eldfursten var tyvärr inte så förlåtande mot sin son som Zuko hade trott. Kampen slutade med att Zuko blev brännmärkt för livet och tvingades lämna Eldnationen i vanära. I tre långa år sökte han intensivt efter Avataren. Hans far hade sagt att om han lyckades fånga in honom så skulle han få återvända hem med sin heder återupprättad. Efter att ha upptäckt att Avataren var en liten pojke tog han jakten på mycket mer allvar. I tredje boken får han återvända hem med sin syster i tron att Avataren dödats. Längre fram ändrar han uppfattning och går med Avataren för att besegra Eldfursten istället för att förfölja honom. Till följd av sitt förräderi tvingas han lämna kvar sin flickvän Mai med krossat hjärta. När sen Zuko och Sokka intar ett av Eldnationens fängelse för att se om Sokka och Kataras far Hakoda finns där träffar Zuko Mai på nytt men den här gången är det inte med öppna armar. När Zuko och Sokka sen flyr från fängelset med Hakoda och Suki så hjälper Mai dem, men det slutar bara med att hon blir fängslad av Azula tillsammans med Ty Lee som vid den tidpunkten tvingats välja sida. Efter att kriget upphört och världen slutligen fått fred blir Zuko krönt till Eldfurste och återupptar på samma gång sitt kärleksförhållande med Mai som då befriats från fängelset, men blir varnad av henne att aldrig göra slut med henne igen.
 • Farbror Iroh - Iroh är prins Zukos vänlige och vise farbror, bror till Eldfursten Ozai. Iroh är en mycket trevlig gammal man som slår följe med Zuko och hans sökande efter Avataren. Iroh är en viktig medlem i "Den vita Lotusen" som senare återtar Ba Sing Se från Eldnationen. Sedan andra säsongen driver han en teaffär i Ba Sing Se, kallad "Jasmindraken". Som ung var Iroh en mycket framgångsrik general i Eldnationens armé. Tack vare sin ovanliga förmåga med eld blev han med tiden känd som Draken från Väster. Iroh var far till en ypperlig ung soldat vid namn Lu Ten som deltog vid sin fars sida under ett av hans slag mot Jordrikets huvudstad, men av någon okänd anledning blev Lu Ten dödad. Iroh bröt ihop vid sonens död och återvände till Eldnationen som en bruten man. Efter det började han se efter sin brorson Zuko som om han vore hans son. När Zuko sedan blev förvisad från Eldnationen för att ha vägrat kämpa mot sin far så valde Iroh att följa med honom på hans resa världen över för att kunna fånga in Aang. Zuko hämtade sig riktigt aldrig från nederlaget som ledde till hans förvisning.
 • Prinsessan Azula - Gjorde sin första riktiga debut i andra säsongen, dök upp ett par gånger i första säsongen. Hon är Zukos lillasyster, som gillar att reta sin bror genom att kalla honom Zuzu. Till skillnad från sin bror så är hon ett underbarn i Eldbändning och kan nästan göra vad som helst. Hennes eld är blå och hon är den enda man vet om som har denna förmåga. Man ser däremot i en av Zukos tillbakablickar att när Azula var liten hade hon vanlig eld. Enligt deras far föddes Azula med tur medan Zuko bara hade tur som blev född. En ovanlig förmåga som hon besitter är att kunna kasta blixtar, men det kan även t.ex. Iroh och Ozai göra. Hennes mål är att fånga Aang efter att ha mött honom. Hon är döpt efter sin farfar Azulon. I ett avsnitt beskrev Iroh henne som "hon är galen och hon måste slås ut". När Sozins komet anländer utnämner hennes fader Ozai henne till ny Eldfurste, vilket gör henne sinnessjuk. Hon förvisar till exempel en tjänsteflicka bara för att hon råkade lämna kvar en kärna i ett av Azulas körsbär och Dai Li-agenterna bara för att det tog dem fem minuter att komma till henne när hon kallade på dem. När hon sedan ska krönas till Eldfurste kommer Zuko och Katara och avbryter kröningen. Zuko och Azula möts i en slutgiltig kamp där Zuko lyckas besegra sin syster med lite hjälp av Katara, på grund av nederlaget bryter Azula ihop. Efteråt ses inte Azula i serien längre.
 • Mai - Gjorde debut i andra säsongen tillsammans med Ty Lee. Hon är en av Azulas kompanjoner i jakten på Aang. Precis som Azula är Mai född inom en adlig Eldnationsfamilj och är mycket skicklig inom kampsport och bemästrar konsten att hantera kunai, ett slags dolkar som man gömmer i sina kläder. Mai är äldsta barnet i sin familj och får precis som hon vill. När hon först kommer in i seriens handling är hennes far utnämnd till guvernör över staden Omashu i Jordriket och hon har en tvåårig bror, men hon trivs inte med livet i Omashu och vill helst komma därifrån. När Azula och Ty Lee kommer till Omashu är hon mer än villig att få komma därifrån. Efter att ha kämpat mot Aang och hans vänner för första gången lämnar hon Omashu och följer med Azula och Ty Lee på deras jakt på Zuko och Iroh, som vid den tidpunkten har blivit förklarade som förrädare mot Eldnationen för sina misslyckade insatser under belägringen av Nordpolen i slutet av första säsongen. När sen Azula dödat Aang med sina blixtar i Ba Sing Se får Zuko följa med sin syster och hennes vänner hem till Eldnationen. Under resan tillbaka blev Mai Zukos flickvän, något som hon hade velat ända sedan hon var barn. Längre fram när Zuko flyr från ett av Eldnationens fängelser med sina vänner, efter att ha befriat Suki och Hakoda tillsammans med Sokka, så hjälper Mai dem mot soldaterna. När hon sen ställs inför sin vän Azula så avslöjar hon att hon älskar Zuko mer än hon fruktar sin vän och det får grymma konsekvenser för både henne och Ty Lee.
 • Ty Lee - Debuterade redan i andra säsongen tillsammans med sin bästa vän Mai. Liksom Mai kommer Ty Lee från en aristokratisk familj i Eldnationen och är mycket god vän med Azula sedan hon och Mai var små. Sedan tidig ålder har hon tränats i mycket avancerad akrobatik och självförsvar, till skillnad från vissa andra rollfigurer i serien känner hon till människokroppens allra svagaste delar och vet därför vilka delar hon ska vidröra för att motståndaren ska bli helt paralyserad. När hon först gör debut i serien har hon rymt från sin familj för att kunna resa med en cirkus, men efter lite övertalning från sin barndomsvän Azula väljer hon att lämna cirkuslivet och istället följa med henne och Mai på deras jakt efter Avataren och hans vänner. Under resan blir hon emellertid förälskad i Sokka och försöker vinna över honom vid lite enskilda tillfällen, med tiden går hon även med Kyoshikrigarna och blir vän med alla i Avatarens närhet, inklusive Sokka. Sokka nämner under en strid med henne att han är ihop med Suki, hon ser då lite besvärad ut.
 • Appa - En mäktig flygande bison från Luftnomadernas civilisation. När Aang var yngre blev han sammanförd med Appa genom att locka med ett äpple och ända sedan dess har han tjänat honom som Avatarens vägvisardjur. När Aang rymde hemifrån tog han med sig Appa och flög iväg över havet. På vägen bort överrumplades vännerna av en fruktansvärd storm och var nära att drunkna, men lyckades överleva genom att stänga in sig själva i en stor iskupol som bevarade dem i hundra år. Efter att ha vaknat upp ur den långa vintersömnen hjälpte han Katara och Sokka att befria Aang från Eldprinsens klor. Appa har ett bra förhållande till nästan alla medlemmar i Avatarens grupp, förutom vännernas gemensamma husdjur lemuren Momo och budbärarhöken Hökis. Är det en sak som Appa inte tycker om så är det eld, vilket framgår i ett avsnitt i andra säsongen när han genom ett litet missöde hade kommit bort från sina vänner. Han hade först blivit tillfångatagen av beduiner i öknen och sedan bytt fångvaktare gång på gång innan han slutligen infångades av en man i Ba Sing Se, där förblev han inlåst tills Aang och hans vänner lyckades befria honom. Under en invasion mot Eldnationen i den tredje säsongen får Appa bära en egen rustning, vilket gör honom både starkare och mer skräckinjagande för fienden. På slutet umgås han med sina vänner i Ba Sing Se utanför Irohs teaffär "Jasmindraken".
 • Momo - Under de första dagarna av Aangs resa tillsammans med Sokka och Katara besöker de Det södra lufttemplet där han växte upp. Där träffar de för första gången Momo. Han är en liten lemur med stora fladdermusliknande ögon. Under armarna har han små segelduksliknande vingar som sitter ihop med kroppen, vilket gör att han kan sväva fram genom luften när han vill. Han fick sitt namn av Aang på grund av sitt tycke för ovanliga tropiska frukter. Momo ser allting i en gröngrå nyans och har inte särskilt bra hörsel som vissa andra djur har. Momo har för vana att nästan alltid rida på Aangs axlar när de är ute och reser. Momo har en mycket stark relation till Appa, det framgår i många olika avsnitt, men det framgår speciellt i avsnittet "Olika historier i Ba Sing Se" då Momo hela tiden söker efter Appa som är försvunnen och har till och med en bit av Appas päls lindat runt handleden. I slutet av sista avsnittet i serien leker Aang med Momo inne på Jasmindraken i Ba Sing Se tillsammans med alla sina vänner.
 • Suki - Debuterade sedan i första säsongen när hon och hennes krigare av en händelse fångade in både Aang, Katara och Sokka. I början behandlades de som fiender, men när befolkningen på Kyoshiön fick reda på vem Aang var ändrades uppfattningen gentemot dem. Suki var från början stöddig och arrogant emot Sokka men var emellertid villig att lära honom Kyoshikrigarnas kamptekniker. Efteråt utvecklade de nära känslor för varandra. Suki visade sig inte igen förrän någon gång i mitten av andra säsongen när de tre vännerna, nu i sällskap med Toph Beifong, skulle bege sig till Ba Sing Se för att informera Jordkungen om kriget. Först då blir känslorna som Suki och Sokka har sinsemellan äkta kärlek och de kysser varandra för första gången. Efter det är Suki Sokkas flickvän och hjälper honom och de andra i kampen mot Eldnationen och dess blodtörstiga trupper. Förhållandet mellan de båda höll sig ända till slutet på serien.
 • Eldfurste Sozin - Den Eldfurste som först startade det Hundraåriga kriget. Som ung pojke var han mycket god vän med den man som skulle komma att bli Avatar Roku, de var mycket tillsammans och sparrade mot varandra. När vännerna firade sin sextonårsdag blev Roku underrättad av den uråldriga Eldordern att han var Avataren. Därför tvingades han och Sozin gå skilda vägar. När Roku sedan kom tillbaka från sin långa resa världen över hade Sozin efterträtt sin far som Eldnationens oinskränkte härskare. I början gick det ganska bra för dem men sen startade Eldfursten krig och då blev han och Roku ovänner. Flera år senare när Sozin och Roku blivit gamla råkade Rokus hem ut för ett fruktansvärd vulkanutbrott som förstörde i stort sett allt. Alla som bodde på ön klarade sig undan helskinnade men Roku hade inte samma tur. Sozin kom till hans hjälp och stoppade vulkanutbrottet tillsammans med honom, men när Roku sedan låg döende lämnade Sozin honom och återvände till sitt palats. Roku dog och Sozin påbörjade det som senare skulle bli känt som det Hundraåriga kriget. När den stora kometen, som senare fick namn efter honom, anlände använde han dess förödande kraft till att förinta Luftnomadernas civilisation för att kunna förvissa sig om att Avatarens kretslopp upphörde efter Rokus död. Men när den nye Avataren försvann inledde han ett vansinnigt sökande efter honom. Sozin hann dö innan sökandet upphörde.
 • Eldfurste Azulon - Sonen till den avlidne Eldfurste Sozin och far till general Iroh och den nuvarande Eldfursten Ozai. Azulon var en grym och hjärtlös despot precis som sin far, om inte ännu grymmare än fadern. En stor krigsherre och hjälte i kriget. När Azulon för första gången gör entré i serien, under en av Zukos tillbakablickar, är han en skoningslös gammal man med storhetsvansinne och maktbegär som inte vill något annat än att bli åtlydd av alla i sin närhet. När Iroh förlorade sin son i slaget om Ba Sing Se och återvände hem som en bruten man bad hans bror Ozai att Azulon skulle frånta Iroh hans rätt som förstfödd och istället göra honom till tronarvinge, då Ozai ansåg att Irohs blodlinje skulle abrupt upphöra i och med Lu Tens död. Azulon gillade inte sin sons begäran och beslutade sig för att låta honom få känna samma grymma smärta som Iroh hade gjort genom att döda Zuko. I rädsla för att förlora sin son gjorde då Ozais hustru, prinsessan Ursa, upp en plan med sin make där Ozai skulle bli Eldfurste istället för Iroh. Det gick precis som de hade hoppats men till följd av sitt bedrägeri tvingades Ursa att för alltid lämna Eldnationen. Samma natt då Ursa tragiskt lämnade Eldnationen och sin familj dog Azulon, precis som Ozai hoppats och lämnade tronen till Ozai.
 • Eldfurste Ozai - Den klart ondskefullaste av alla Eldfurstar i Eldnationens historia. Han är yngste son till den hädangångne Eldfurste Azulon och far till Zuko och Azula, i början av serien under en av prins Zukos tillbakablickar ses han bara som en skuggestalt. När Zuko var en pojke på tretton år gick Ozai i duell med honom för att denne vågat tala emot på ett av hans krigsmöten, men på grund av kärleken till sin far ville inte Zuko kämpa mot honom. Då satte Ozai in ett permanent brännmärke i sin sons ansikte med sin eld och förvisade honom från Eldnationen. När Ozai sedan gör sin första verkliga debut i slutet av första säsongen ber han sin dotter Azula att fånga in Iroh och Zuko som förrädare mot fäderneslandet, efter det syns inte Ozai igen förrän i första avsnittet av tredje säsongen då man äntligen får se hans ansikte. Då välkomnar han sin son och tar emot honom som en krigshjälte istället för en överlöpare. Längre fram gör han upp en plan om att förinta världen med kraften ur sin farfars legendariska komet och sedan bygga upp den på nytt till sin egen avbild. Ozai besegras som tur är av Aang när kometen anländer och förlorar därmed sin förmåga med eld. Efter att kriget slutat och Azula skickats till ett sinnessjukhus på grund av sin galenskap blir Ozai inspärrad i Eldnationens fängelse, medan hans son intar Eldfurstens tron.
 • Avatar Roku - Född inom Eldnationen som en trogen barndomsvän till den man som så småningom skulle komma att bli Eldfurste Sozin. Ruko var en väldigt impulsiv i unga år, då han vid behov brukade sparra med Sozin på sin fritid. Båda var mycket skickliga inom Eldbändning. Men livet med Sozin var inte det enda som höll honom igång på den tiden, som ung pojke var han förälskad i en förmögen flicka vid namn Ta Min men hade inte mod att bekänna sina känslor för henne vilket framgår under ett avsnitt i tredje säsongen när Aang får lära sig mer om sin föregångare. Men det skulle så småningom komma att ändras när Roku återvände till Eldnationen som en fullt utvecklad Avatar, då vågade han äntligen bekänna kärleken till Ta Min och de båda gifte sig. Det var först då som Roku fick veta Sozins planer från framtiden och det slutade med att de skildes åt som ovänner. När sen Rokus hemö flera år senare råkade ut för ett vulkanutbrott valde han och Sozin att lägga grälet bakom sig och hjälpas åt för att rädda ön från att gå under i kaoset. De lyckades visserligen och invånarna på ön, inklusive Ta Min, klarade sig helskinnade därifrån men Roku fick betala ett svårt pris för sitt mod. Han skadades svårt av de giftiga ångorna och visste att han skulle dö, som en sista vänskapsgärning ville han att Sozin skulle hjälpa honom men Sozin vägrade och lämnade honom att dö. Roku och hans vägvisardjur, draken Fang, dog i askan från vulkanen. Då återföddes Avataren bland Luftnomaderna som pojken Aang. Avatar Ruko var inte bara Avataren före Aang, han var även farfar till prins Zukos mor Ursa vilket betyder att Zuko i sin tur är spirituellt besläktad med Aang.
 • Avatar Kyoshi - Långt före Rokus födelse hölls titeln Avatar av en mäktig Jordbändare vid namn Kyoshi. Hon var en att räkna med att det behövdes. Liksom alla andra Avatarer före henne bemästrade hon alla de fyra elementen men hon utövade dem på ett ytterst ovanligt sätt, genom att använda solfjädrar av guld istället för sina bara händer. Kyoshi var en ovanligt reslig person men ingav ändå både respekt och fruktan bland såväl vänner som fiender. Ett av dem många stordåd som hon utförde under sin livstid var att besegra en mäktig men skoningslös krigsherre vid namn Chin Erövraren, genom att separera sitt hem från fastlandet. Det var Kyoshiöns födelse. Till skillnad från vissa andra före henne så levde Kyoshi ett ovanligt långt liv för en Avatar, hon dog vid 230 års ålder och är därmed den äldsta levande Avataren i historien. Hon medverkar två gånger i serien både som en person av kött och blod, genom Aang, och som ande. Hennes första uppträdande i serien är när Aang i ett avsnitt i första säsongen blir anklagad för något som Kyoshi gjorde, då tar hon över hans kropp och visar sig i sin fulla mänskliga skepnad. Efter det medverkar hon inte i serien igen förrän i tredje säsongen då Aang söker kunskap om hur han ska göra för att hindra Eldfurste Ozai att förstöra världen med Sozins komet. Liksom Roku efter henne så var Kyoshi gift och hade en dotter. När Kyoshi dog tog dottern över ledarskapet på Kyoshiön.
 • Avatar Kuruk - Innehavaren av titeln som Avatar innan Kyoshi. Kuruk föddes och växte upp med en god utbildning bland det Norra Vattenfolket. Han visas kort i andra säsongen när Roku berättar om sanningen med Avatartillståndet för Aang, då som en enkel ung inuit på havet. Precis som Aang var Kuruk den typen av Avatar som följde med strömmen. Det är inte känt av vilka han lärde sig bemästra dem fyra elementen eller hur hans liv var men han ska varit ytterst skicklig inom dessa områden. Kuruk blev som ung djupt förälskad i en ung kvinna från det Södra Vattenfolket vid namn Ummi och hade för avsikt att ta henne till sin maka men det blev aldrig som han hade velat, Ummi blev under mystiska omständigheter dödad och besluten på sitt ansikte av en ond uråldrig ande vid namn Koh. I tredje säsongen när Aang tillkallar Kuruks ande ur sin kropp, då han söker kunskap i huruvuda han ska stoppa Ozai, berättar han om hur han reagerade på Ummis död och hur han kände sig skyldig till det som hände henne. Kuruk hade försökt att döda Koh strax efter hans älskades plötsliga frånfälle men misslyckades. Det är inte känt när Kuruk föddes eller hur gammal han var vid tiden för hans död. Avataren innan Kuruk var Yangchen.
 • Avatar Yangchen - Den siste Avataren att födas bland Luftnomaderna före Aang. Hon föddes och uppfostrades under en okänd period i historien av munkarna inom det Västra Lufttemplet, innan hon påbörjade sin egen resa till att bli en fullt utvecklad Avatar. Precis som med sin andlige efterträdare Kuruk är det inte känt av vilka hon lärde sig bemästra dem fyra naturliga elementerna men hon ska ha varit ytterst respekterad bland världens folk på grund av sin visdom och kraft. På grund av den respekt hon fick åtnjuta under sin livstid ställde man upp olika statyer av henne i såväl det Västra som det Östra Lufttemplet vilket visas i ett avsnitt i serien då Aang beger sig till det Östra templet för att lära sig bemästra Avatartillståndet. Yangchen debuterar sedan som en verklig person mot slutet av tredje säsongen när Aang på andlig väg kontaktar sina föregångare genom djup meditation, hon stiger upp ur hans kropp som en ande och ger honom råd och kunskap om Avataren som han från början inte kände till. Yangchen avslöjar bland annat för Aang att Avataren aldrig kan uppsamma andliga frid som resten av Luftnomaderna gjorde när Eldfurste Sozin dödade dem allihop, då Avatarens främsta uppgift är världen. Det är då man får veta att Avataren i själva verket är den kända världen i mänsklig inkarnation, däribland orsaken till att endast Avataren kan bemästra alla de fyra elementen på en och samma gång.

Media[redigera | redigera wikitext]

Michael DiMartino, en av medskaparna till tv-serien, på New York Comic Con år 2008.

I Sverige började säsong 3 (Bok 3 Eld) visas den 15 mars 2008, säsong 1 & 2 visades i ett maraton helgen före och de sista avsnitten på säsong 2 visades 10-14 mars innan starten på säsong 3 av Avatar. I USA började säsong 3 att visas den 21 september 2007.

Säsong 1 och 2 har båda 20 avsnitt var, medan säsong 3 har 21 avsnitt, bland annat för att "Svarta solens dag" (episod 310-311) var mer som ett avsnitt i två delar. (Ändå fick inte säsong 1 ett extraavsnitt.) Med pilotavsnittet och de tre kortfilmerna inräknade så är det 65 avsnitt (planerat). I Sverige har alla avsnitt ur Bok 3 Eld sänts på svenska.

Film[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: The Last Airbender

Paramount Pictures, MTV Films och Nickelodeon Movies har även gjort en spelfilm av första säsongen med M. Night Shyamalan som regissör. Filmen fick namnet The Last AirbenderJames Cameron har namnrättigheterna genom sin film Avatar. The Last Airbender hade premiär 2 juli 2010 (15 oktober i Sverige) och spelades in på Grönland och i Vietnam, men det är också tänkt att det ska göras två filmer till (jord och eld).

Sokkas roll spelas av Jackson Rathbone. Noah Ringer spelar Aang och Nicola Peltz spelar Katara. Dev Patel spelar Prins Zuko och Shaun Toub spelar farbror Iroh.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Efter succén med tv-serien fick den 2012 en uppföljare, The Legend of Korra, som utspelar sig 70 år efter händelserna i Den siste luftbändaren. Aang är död och ny avatar från vattenfolket, Korra, har efterträtt honom. Det finns även ett nytt hot i form antibändarrörelsen Utjämnarna, ledda av Amon som anser att bändare förtrycker icke-bändare och att bändning måste utrotas för att freden i världen ska kunna behållas.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Figur Originalröst Röst i den svenska dubben
Aang Zach Tyler Eisen
Katara Mae Whitman Antonia Sjöö
Sokka Jack DeSena Benjamin Wirström
Prins Zuko Dante Basco Adam Giertz
Toph Beifong Jessie Flower Mikaela Ardai Jennefors
Appa Dee Bradley Baker
Momo Dee Bradley Baker
Farbror Iroh Mako Iwamatsu (säsong 1-2)
Greg Baldwin (säsong 3)
Claes Ljungmark
Prinsessan Azula Grey DeLisle Elina Raeder
Suki Jennie Kwan Elina Raeder
Mai Cricket Leigh Sara Sommerfeld
Ty Lee Olivia Hack Annika Barklund
Eldfurste Ozai Mark Hamill Adam Fietz
Jet Crawford Wilson Leo Hallerstam
Kommendör/Amiral Zhao Jason Isaacs Adam Fietz
Long Feng Clancy Brown Stephan Karlsén
Avatar Roku James Garrett Torsten Wahlund

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]