Avenbok

Från Wikipedia
Avenbok
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningBokordningen
Fagales
FamiljBjörkväxter
Betulaceae
SläkteAvenbokssläktet
Carpinus
ArtAvenbok
C. betulus
Vetenskapligt namn
§ Carpinus betulus
AuktorLinné, 1753
Utbredning
Hitta fler artiklar om växter med
Avenbok.
Frukter och frön från avenbok.

Avenbok (Carpinus betulus), som även kallas "annbok" och "vitbok", är en art i familjen björkväxter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Trädet blir vanligen 20 meter högt och ibland 30 meter högt.[1]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten förekommer i nästan hela Europa inklusive västra Ryssland och fram till Turkiets asiatiska del. Den växer i låglandet och i bergstrakter upp till 1600 meter över havet. Avenbok ingår i lövskogar tillsammans med ekar och arter av boksläktet samt i blandskogar med ädelgranar och granar. Betande hjortdjur kan skada barken betydlig men trädet har bra förmåga att återhämta sig. Artens frön behöver två till tre år för utveckligen. Många äts under tiden av olika djur.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Avenboken kom in till Sverige från Danmark omkring 2500 f.Kr. Den är ett av de sist invandrade lövträden efter istiden. Vid tiden för Kristi födelse var den spridd över hela Götaland, men när klimatet började bli kallare drog den sig tillbaka.[2]

Avenboken är idag Ölands landskapsträd och finns vildväxande i Skåne, Blekinge, södra Halland, södra Småland och till mellersta Öland.[2]

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Arten växer naturligt i Europa till västra delen av Asien, i Sverige endast i Skåne, Blekinge, södra Halland, södra Småland och på Öland. Avenboken odlas utan svårighet långt upp i landet, ofta som häckväxt. Avenbok är det hårdaste av alla träslag som växer i Sverige och övriga Norden.

Det är ett lågt träd, vanligen 5-10 m högt, med smal krona och till det yttre mera lik almen än boken. Den ingår inte heller i samma familj som boken. Barken är dock slät liksom bokens.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Avenbok är ett hårt träslag, vilket gör det svårt att klyva och bearbeta. Det krymper mycket vid torkning och rör sig också mycket när luftfuktigheten varierar. Virket går vanligen under namnet vitbok. Förr användes vitbok till föremål som utsätts för hårt slitage, stötar och tryck, exempelvis maskindetaljer, glidlister, tappar, kägelklot, träklubbor, kugghjul och verktygsskaft. Idag är vitboken ofta ersatt med moderna material, men används fortfarande till bland annat verktygsskaft, hyvelbänkar, pianohammare, borstryggar, nötknäppare, skärbräden och huggkubbar. Den höga nötningsstyrkan gör att materialet kan användas som industrigolv som utsätts för stora påfrestningar.

Avenboken förekommer sällan som sågstock eftersom tillgången på grövre dimensioner är liten i Sverige. Bränslemarknaden är istället idag den huvudsakliga köparen. Avenbok är det svenska träslag med högst bränslevärde per volymenhet. Eftersom avenboken är lätt att föryngra med stubbskott har träslaget haft stor betydelse som bränsleråvara i många länder på den europeiska kontinenten.[3]

Avenboken används numera främst till häckar, bland annat för att den tål beskärning bra. Man kan klippa sidogrenar tidigt i häckens uppväxt, men däremot avvakta med att klippa toppskottet tills det nått den önskade höjden.

Hot[redigera | redigera wikitext]

För beståndet är inga hot kända. Hela populationen anses vara stor. IUCN listar arten som livskraftig (LC).[1]

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

För vetenskapliga synonymer, se Wikispecies.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Shaw, K., Roy , S. & Wilson, B. 2014 Carpinus betulus . Från: IUCN 2014. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 10 oktober 2023.
  2. ^ [a b] Kjell Westerlind, Sveriges landskapsträd, 2014.
  3. ^ ”Avenbok (Carpinus betulus)”. Skogforsk (i samarbete med LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen). 18 oktober 2016. https://www.skogskunskap.se/skota-lovskog/om-lov/vara-lovtrad/avenbok-carpinus-betulus/. Läst 30 juni 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]