Avfuktare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En bärbar avfuktare.

Avfuktare är en anordning för att minska den relativa luftfuktigheten. Det finns olika typer[ej i angiven källa][1]:

  • kondensationsavfuktaren som arbetar med ett kylrör eller -element som luften passerar varvid fukten i luften delvis kondenserar på elementets yta. Därifrån kan det rinna undan. De tekniska lösningarna är snarlika de principer som ligger bakom ett kylskåp.
  • sorptionsavfuktaren som arbetar med en fuktabsorbent som först torkas med varmluft och som sedan torkar luften som förs genom absorbenten. Absorbenten roterar långsamt likt en LP-skiva och man blåser fuktig luft genom en sektion av absorbenten. I en annan del av absorbenten blåser man uppvärmd luft som torkar ut materialet. Den upptagna vattenångan förs ut ur utrymmet som våtluft.
  • varmkondensering som är en teknik där man i ett första steg fångar fukten i en absorbent som därefter torkas ut i en sluten kondenseringsprocess. Ut levereras vatten samt varm torr luft. Fördelen med detta är möjligheten att avfukta kall luft lika effektivt som varm luft, samt möjligheten att kunna kondensera fukt vid låga temperaturer. All tillförd energi behålls i rummet vilket gör processen energieffektiv.

I uppvärmda utrymmen anses kondensavfuktning som regel överlägsen,[källa behövs] delvis beroende på att de är relativt billiga. I kalla utrymmen används som regel hygrodynamiska avfuktare, termiska avfuktare, sorptionsavfuktare, varmkondensering eller uppvärmningssystem, främst för att kondensavfuktare inte fungerar i lägre temperaturer (mindre än 5 °C). Detta gäller dock inte varmkondenserare som är lika effektiv i kall luft. I till exempel krypgrunder och vindar har termiska avfuktare och sorptionsavfuktare dominerat medan kondensavfuktare dominerar i till exempel pool- eller torkrum.

Sorptionsavfuktare har i regel en längre livslängd (mer än 20 år) än kondensationsavfuktare då de innehåller färre rörliga delar. Dock måste absorbenten dammas av eller tvättas regelbundet för att ytskiktet skall bibehålla sin fuktupptagande förmåga. Kondensationsavfuktare, i de flesta kommersiella varianter, innehåller bland annat en kompressor och en fläkt. Livslängden är i dessa fall 8-15 år. Termiska avfuktare kan fås att hålla mycket länge då de inte innehåller några rörliga delar.

Avrinningsvatten[redigera | redigera wikitext]

Det vatten som avges av en kondensationsavfuktare kan man antingen låta rinna undan via slang till ett avlopp, eller samla upp i en tömbar tank som avfuktaren oftast är utrustad med. Då tanken är full stänger maskinen av sig med hjälp av en flottör. Även om vattnet är relativt rent, så får det inte användas som dryck eller i matlagning eftersom det ofta innehåller metaller från maskinens delar eller ansamlade hälsovådliga ämnen som bakterier eller svampsporer från den fuktiga luften.

Alternativ till avfuktare[redigera | redigera wikitext]

Uppvärmning tillsammans med ventilation fungerar ofta bra och det finns flera varianter som fungerar. Principen är att varm luft kan innehålla mer vatten är kall luft, dvs den relativa luftfuktigheten i varm luft blir lägre trots samma mängd vatten i luften. I sin allra enklaste form används elektrisk värme för att värma utrymmet, men då det krävs mycket energi för att hålla fuktnivåerna på säkra nivåer används i vissa fall styralgoritmer som periodvis tillåter högre fuktighet för att spara energi. Under september 2012 lanserades ett nytt system som kombinerar solenergi med styrd ventilation.

Salter används med framgång oavsett temperatur men som regel i mindre utrymmen som båtar eller husvagnar. Salterna måste bytas när de mättats med vatten, eller i vissa fall torkas genom att hettas upp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra att veta om avfuktare Arkiverad 22 november 2011 hämtat från the Wayback Machine. från Energimyndigheten

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]