Solidaritet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om begreppet solidaritet. För andra betydelser, se Solidaritet (olika betydelser).

Solidaritet (av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebär att kollektiv ta ansvar för något, inbördes gemenskap, att utan egenintresse i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt för denna grupps bästa.

Internationell solidaritet är ett politiskt begrepp innebärande politisk handling såväl som handling inom förening, nätverk eller folkrörelse motiverad av solidaritet med människor som, främst i tredje världen, drabbats av krig, förtryck eller fattigdom. Begreppet förekommer numera inom grupperingar av flera olika politiska riktningar men används främst inom socialistiska eller socialliberala rörelser och humanitära hjälporganisationer.[1]

Som juridisk term avseende ett förhållande, i synnerhet borgensman, gäldenär, eller delägare, där en gemenskap är av den arten att den ena har rätt att den andra parten fullföljer sina förpliktelser odelat.

Som politisk term fundamental för socialismen, se till exempel solidarisk lönepolitik. Ej att förväxla med lojalitet, då etymologin för "solidaritet" anger en ekonomisk aspekt. Global solidaritet avser bekämpning av fattigdom i länder, ej gällande individer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ S-studenter, "Internationell solidaritet"