Bälte (kläddetalj)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bälte utan bärare
Bälte runt midjan på en skyltdocka

Ett bälte, skärp eller en livrem är en rem man bär kring midjan eller runt höfterna. Ordet bälte kommer av latinets balteus (gördel) och har funnits i svenska språket sedan fornsvensk tid. Ordet skärp kommer av lågtyskans scherpe, som i sin tur förmodligen kommer av franskans écharpe, som även kan betyda armbindel eller halsduk.[1] Betydelsemässigt är ett skärp ofta mjukare och smalare än ett bälte. Till exempel kallas en morgonrocks knytanordning för skärp och inte för bälte. På grund av denna skillnad och modets växlingar för könen finns även uppfattningen att bälten används av män och pojkar, och skärp av kvinnor och flickor.

Ett vanligt material för bälten är läder, men bälten tillverkas även i plast och textil. Dekorativa bälten kan även vara tillverkade av eller beslagna med metallplattor. De flesta bälten har ett spänne av något hårt material, men det förekommer även bälten som fästs ihop utan spännen.

Ett bälte bärs endera löst utanpå ett plagg, eller fäst i hällor på byxorna, kjolen eller klänningen. Placeringen i höjdled är en modekänslig detalj. Det har under 1900-talet och 2000-talet varit vanligt att män bär bältet längre ned än kvinnor, men modet styr detta i högre utsträckning än könet.

Bältet kan ha en praktisk funktion som att hålla byxor eller kjol uppe, få plaggen att sitta bättre, eller användas för att hänga föremål som bältesväskor eller slidknivar i. Poliser och väktare använder ofta bälten med särskilda fodral för sin utrustning. Bältet kan också ha en dekorativ funktion, endera i sig själv eller för att markera kroppsformen. Det används även som accessoar, ofta med större och mer iögonenfallande spännen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedins ordbok 1995, ISBN 91-7119-975-6

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]