Egtvedflickan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Egtvedflickan är en av de bäst bevarade fynden från bronsåldern, framför allt på grund av den välbevarade klädedräkten, som gett ny kunskap om Danmarks förhistoria.

En 16–18-årig flicka har under bronsåldern blivit lagd i en gravhög vid Egtved i Jylland. År 1921 påträffades i en 4,5 meter hög gravhög en ekkista med rester efter en ung kvinna, cirka 160 cm lång, lagd på rygg med huvudet i väster, svept i en kohud och klädd i en välbevarad ylledräkt. Skelettet var fullständigt förmultnat. Endast den intorkade huden, hår, naglar och tänder var bevarade. Även kläder och redskap återfanns i graven. Vid fötterna fanns ett litet kärl av björknäver, som innehållit en jäst dryck tillverkad av vete, lingon eller tranbär, honung och pors. Vid fötterna fanns ett litet bylte av ylletyg innehållande de brända benen efter ett 8-9-årigt barn. Möjligen rör det sig om ett brännoffer. Kistans tillkomsttid har dendrokronologiskt daterats till 1 357 f.Kr. Då man funnit hallonfrön i flickans mage har hon avlidit under sommaren. Graven inspirerade författaren Jan Fridegård att skriva sin bok Hallonflickan.

År 2015 publicerade ett danskt forskarteam sitt resultat efter att de genomfört en biomolekylär analys av flickan. Med dessa kunde de belägga att flickan inte ursprungligen kom från Danmark, utan troligare Tyskland, och att hon reste långväga de senaste åren av sitt liv. Det DNA som forskarteamet kunde utvinna stämde inte alls överens med det som förväntades av en forhistorisk person, vilket tolkades som att det var förstört av gravens pH-värde och av tiden.[1]


Egtvedflickan i sin ekstamskista på Nationalmuseet i Köpenhamn.
Egtvedflickan i sin ekstamskista på Nationalmuseet i Köpenhamn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.nature.com/srep/2015/150521/srep10431/extref/srep10431-s1.pdf