Hoppa till innehållet

Stationär dator

Från Wikipedia
En skrivbordsdator från Dell med en bildskärm ovanpå.

En stationär dator är en dator, i allmänhet en persondator, avsedd för permanent placering,[1] till skillnad från en bärbar dator. Vanliga typer av stationära datorer är skrivbordsdatorn, arbetsstationen och stordatorn. Vanligt för den stationära datorn är att tangentbord, bildskärm och högtalare är fristående tillbehör.[1] Det har dock förekommit stationära modeller där bildskärm och högtalare är integrerade i datorn,[1] som vissa tidiga modeller av Compaq Presario.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första stationära datorerna som var tillgängliga för privatpersoner dök upp på 1980-talet och datorerna var främst ordbehandlare. Med dessa kunde användaren skapa och redigera textdokument, vilket för många var nytt och fascinerande.

Under 1990-talet blev multimedia ett modeord och i marknadsföring talades om multimediadatorer som hade stöd för multimedia.[3]

Dessa datorer var inte försedda med inbyggda högtalare, även om det förekom undantag[2], utan externa högtalare som tillbehör var vanliga. CD-ROM-läsare byggdes in i datorerna.

Skärmarna till de tidiga stationära datorerna var CRT-skärmar, så kallade "tjockskärmar", och använde sig av katodstrålerör. CRT-skärmarna utkonkurrerades av plasma- och LCD-skärmar.

Dåtidens datorer innehöll även mycket kvicksilver som är giftigt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]