BP (energibolag)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från BP (petroleumbolag))
Hoppa till: navigering, sök
BP, plc
Otago Regional Rescue Helicopter exhausts, Taieri, NZ.JPG
Typ Publikt aktiebolag
LSE: BP
NYSE: BP
Huvudkontor Storbritannien London, England, Storbritannien
Nyckelpersoner Carl-Henric Svanberg
Styrelseordförande
Bob Dudley
Vd
Bransch Petroleum
Naturgas
Antal anställda 84 500 – December 2015
Ekonomi
Omsättning $ 222,894 miljarder
Rörelseresultat $ -9,571 miljarder
Vinst efter skatt $ -6,482 miljarder
Tillgångar $ 261,832 miljarder
Eget kapital $ 97,216 miljarder
Övrigt
Slogan Beyond Petroleum.
Webbplats BP.com
Fotnoter Statistik från 2015 års bokslut.[1]

BP plc (public limited company) är världens tredje största petroleumbolag efter ExxonMobil och Shell.

Företaget grundades 1908 som Anglo-Persian Oil Company. År 1954 bytte det namn till British Petroleum Company och i december 1998 efter samgåendet med Amoco till BP-Amoco och 2000 till bara BP. Under början av 2000-talet skapade man också BP:s devis Beyond Petroleum.[2] BP-koncernen har diversifierat sin verksamhet så att den också omfattar andra energislag.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Anglo-Persian Oil Company (APOC) grundades 1908 sedan man hade funnit ett stort oljefält i Masjed-Suleyman i Iran. Projektet leddes och finansierades av William Knox D'Arcy som 1901 hade getts tillåtelse av shahen att söka efter olja i Iran, han blev direktör i företaget. APOC var det första företaget som använde oljereserverna i Mellanöstern. APOC bytte namn till Anglo-Iranian Oil Company (AIOC) 1935 och blev 1954 British Petroleum Company.

2000 blev Burmah Oil uppköpt av BP.[3]

BP i Sverige[redigera | redigera wikitext]

BP-skylten i Stockholm

Svenska BP bildades 1922. Färgerna var från början blå och vit men ändrades senare till grönt och gult. Företaget drev bensinstationer runt om i landet men såldes till England som snabbt döpte om det till British Petroleum.

BP hade under 1950- och 60-talen en mängd reklam. Det fanns till exempel BP-mästarmärket, en nyckelring med en BP-logga på ena sidan och en känd rallyförare på den andra. BP-pysslingen var en figur som fanns på nyckelringar, klistermärken, kartor med mera.

Svenska BP övertog med tiden mackar från Murco och automatstationskedjan MACK. Genom att köpa upp Murphy Oil på 1970-talet, hade BP kommit in på USA-marknaden. Murphy Oil fanns då redan på den svenska marknaden med Murco-kedjan av bensinstationer medan lågpriskedjan MACK var ett dotterföretag till Murco.

BP försvann som bensinstationsmärke i Sverige 1994. De flesta BP-mackarna blev Statoilmackar. Några mindre stationer togs över av Uno-X. BP:s verksamhet i Sverige är numera inriktad på flygfotogen och smörjmedel. BP äger dessutom en plastindustri i Sverige.

Företag inom BP[redigera | redigera wikitext]

Exempel på företag inom BP-koncernen är Aral med bensinstationer i Tyskland.

Oljeläckan i Mexikanska golfen[redigera | redigera wikitext]

I april 2010 drabbades BP av en stor olycka då en av bolagets inhyrda oljeplattformar, Deepwater Horizon, exploderade och sjönk i Mexikanska golfen strax utanför delstaten Louisianas kust vilket resulterade i ett mycket stort oljeutsläpp.

Den 1 januari 2010 efterträdde Carl-Henric Svanberg Peter Sutherland som styrelseordförande. Efter oljekatastrofen i mexikanska golfen avgick Tony Hayward från sin post. Den kommande VD:n är Bob Dudley.

Den 15 december 2010 stämde den amerikanska staten BP och fyra andra företag däribland Transocean för den katastrofala oljeläckan i mexikanska golfen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Financial Statements for BP plc (ADR)”. Google Finance. http://www.google.com/finance?q=NYSE:BP&fstype=ii. 
  2. ^ Arbetaren - Oljebolagets vinst går före säkerheten
  3. ^ http://www.bp.com/en/global/corporate/about-bp/our-history/history-of-castrol.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]