Bač, Serbien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bač i Serbien

Bač (serbiska: Bač, serbiska kyrilliska: Бач, ungerska: Bács, slovakiska: Báč) är en stad i den norra serbiska provinsen Vojvodina, nära gränsen till Kroatien. Staden har 6 000 invånare (kommunen har 16 000). De flesta av invånarna är serber (46,7%), därefter slovaker (19,7%), kroater (8,5%), ungrare (6,1%) m.fl.

Bač är en av de äldsta städerna i Vojvodina. Den nämns redan år 535. På 800- och 900-talet hette staden Bagasin. Den arabiske geografen Idrisi nämner staden 1154 och skriver att "Bač är en känd stad som nämns i samband med övriga kända städer." Det är osäkert varifrån stadens namn kommer men det finns flera teorier. Det finns flera andra orter med samma eller likanande namn på andra delar av Balkan.

1300-talet byggdes en fästing i staden som delvis finns kvar ännu idag. Nära fästingen finns en katolsk kyrka byggd i slutet av 1100-talet som under den turkiska ockupationen byggdes om till en moské. I Bač finns även den enda turkiska byggnaden i Vojvodina som är kvar från den tiden, ett turkiskt bad eller hamam. I byn Bođani finns en ortodox kyrka byggd 1478.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Följande orter ligger i kommunen:

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]