Hoppa till innehållet

Bač, Serbien

Från Wikipedia
Bač
Бач
Bács
Báč
Gatumiljö i Bač.
Gatumiljö i Bač.
Land Serbien Serbien
Region Vojvodina Vojvodina
Geonames 3204692
Bač markerat i röd färg.
Bač markerat i röd färg.
Bač markerat i röd färg.

Bač (serbisk kyrilliska: Бач, ungerska: Bács, slovakiska: Báč) är en stad i den nordserbiska provinsen Vojvodina, nära gränsen till Kroatien. Staden har 6 000 invånare (kommunen har 16 000). De flesta invånarna är serber (46,7%), därefter slovaker (19,7%), kroater (8,5%), ungrare (6,1%) m.fl.

Bač är en av de äldsta städerna i Vojvodina. Den nämns redan år 535. På 800- och 900-talet hette staden Bagasin. Den arabiske geografen Idrisi nämner staden 1154 och skriver att "Bač är en känd stad som nämns i samband med övriga kända städer." Det är osäkert varifrån stadens namn kommer men det finns flera teorier. Det finns flera andra orter med samma eller liknande namn i andra delar av Balkan.

På 1300-talet byggdes en fästning i staden, den finns delvis kvar ännu idag. Nära fästningen finns en katolsk kyrka byggd i slutet av 1100-talet som under den turkiska ockupationen byggdes om till en moské. I Bač finns även den enda turkiska byggnaden i Vojvodina som är kvar från den tiden, ett turkiskt bad eller hamam.

I Bač finns två serbisk-ortodoxa kyrkor vid namn Sankt Johannes Teologens ortodoxa kyrka och en annan i byn Bođani som är byggd 1478.

Följande orter ligger i kommunen:

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]