Bacchus (opera)

Från Wikipedia
Jules Massenet

Bacchus är en fransk opera i en prolog och fyra akter med musik av Jules Massenet och libretto av Catulle Mendès efter den grekiska myten om vinguden Bacchus, samt delar från det indiska eposet Ramayana.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bacchus är en uppföljare till historien i Massenets tidigare opera Ariane (med den skillnaden att Ariane (Ariadne) dör i slutet av båda verken). Mendès dog kort tid före premiären, som var den 3 maj 1909 på Parisoperan. Bacchus blev ett fiasko och spelades bara sex gånger. Det är förmodligen Massenets minst kända opera, då ingen nyuppsättning har satts upp i modern tid och ingen skivinspelning har gjorts. Historien är besläktad med handlingen i Richard Strauss opera Ariadne på Naxos (1912).

Personer[redigera | redigera wikitext]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Vinguden Bacchus räddar den strandsatta Ariane från ön Naxos, där hon har övergivits av sin make Thésée (Theseus). Bacchus visar sig vara reinkarnationen av Thésée och lever som buddhist i Nepal. Han förkunnar backanaliska glädjeämnen men motarbetas av drottning Amahelli och hennes armé av apor. Men Amahelli förälskar sig i Bacchus och övertalar Ariane att offra sitt liv för Bacchus.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rollen sjöngs vid premiären av Lucien Muratore, som hade sjungit rollen som Thésée i Ariane.
  2. ^ Rollen sjöngs vid premiären av Lucienne Bréval, som hade sjungit samma roll i Ariane.
  3. ^ Rollen sjöngs vid premiären av Lucy Arbell, som sjungit rollen som Perséphone i Ariane.

Källor[redigera | redigera wikitext]