Backvisslare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Backvisslare
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
Pyrgus armoricanus.jpg
Backvisslare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljTjockhuvuden
Hesperiidae
UnderfamiljPyrginae
SläktePyrgus
ArtBackvisslare
P. armoricanus
Vetenskapligt namn
§ Pyrgus armoricanus
AuktorOberthür, 1910
Hitta fler artiklar om djur med

Backvisslare, Pyrgus armoricanus, är en art i insektsordningen fjärilar som tillhör familjen tjockhuvuden. Hanen och honan är lika till utseendet, med vita fläckar och mörkt brunaktig grundfärg på vingarnas ovansida. Undersidan på vingarna är ljusare vitaktig med blekare brunaktiga fläckar. Vingbredden är 21 till 26 millimeter.

Flygtiden för imagon är från slutet av maj till mitten av juni, samt ofta i en andra generation från slutet av juli till augusti. Larven lever vanligen på brudbröd och solvända. De fjärilar som övervintrar gör detta som larver och förpuppar sig sedan till våren. I Sverige har denna art endast hittats i Skåne. Dess huvudsakliga utbredningsområde är södra Europa.

Hotstatus[redigera | redigera wikitext]

Backvisslaren är rödlistad i Sverige. I 2005 års rödlista var den upptagen som akut hotad, CR.[2] I 2010 och 2015 års rödlistor anges den som starkt hotad, EN.[3][1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Elmquist, Håkan & Liljeberg, Göran. Våra fjärilar: Dagfjärilar i Norden, Prisma, 2006.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Thörnelöf, Risinger & Sundin Rådström et al. (28 april 2015). ”Rödlistade arter i Sverige 2015” (PDF). Artdatabanken 2015. Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala. http://www.artdatabanken.se/media/2013/hela-boken.pdf. Läst 30 juli 2016. 
  2. ^ Artfaktablad för Pyrgus armoricanus
  3. ^ Gärdenfors Ulf, red (2010). Rödlistade arter i Sverige 2010 = The 2010 red list of Swedish species. Uppsala: Artdatabanken i samarbete med Naturvårdsverket. Libris länk. ISBN 978-91-88506-35-1. https://www.artdatabanken.se/publikationer/bestall-publikationer/rodlista-2010/