Barbro Ericson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barbro Ericson
FödelsenamnBarbro Helene Augusta Ericson
Födelsedatum2 april 1930 (92 år)
FödelseortHalmstad
GenreOpera
RollMezzosopran/alt
År som aktiv1956–?
Utmärkelser

Barbro Helene Augusta Ericson Hederén, född Ericson 2 april 1930 i Halmstad, är en svensk operasångare (mezzosopran och alt).

Ericson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Efter att ha debuterat på Kungliga Teatern 1956 anställdes hon där 1958. Hon kom att gestalta över 100 olika roller, främst i de stora mezzorollerna i verk av Wagner, Verdi och Strauss. Hon har även gjort modernare roller som exempelvis Mother Goose och Baba i Stravinskijs Rucklarens väg, Mescalina i Ligetis Den stora makabern, Marie i Bergs Wozzeck och Madame de Croissy i Poulencs Karmelitsystrarna. Ericson har även uppträtt på flera scener i utlandet såsom Bayreuth, Salzburg, Metropolitan, Bayerische Staatsoper i München, La Scala och Covent Garden.

Hennes register spänner från Glucks Orfeus till Carmen och den höga sopranrollen som Santuzza i Mascagnis På Sicilien. Två av hennes största framgångar var 1975 som Amman i Richard Strauss Die Frau ohne Schatten och dessförinnan som Klyteimnestra i samme tonsättares Elektra.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Diskografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]