Barisan Nasional

Från Wikipedia
Version från den 11 maj 2014 kl. 18.28 av Muffin Wizard (Diskussion | Bidrag) (svg available now (GlobalReplace v0.3))
Nationella fronten
Barisan Nasional
باريسن ناسيونل
Fil:Barisan Nasional Logo.svg
FörkortningBN
LandMalaysia Malaysia
PartiledareNajib Tun Razak
Grundat1973
HuvudkontorKuala Lumpur
Politisk ideologiKonservatism
Nationalism
Politisk positionHöger
Färg(er)Blå
Dewan Rakyat
Mandat
133 / 222
Delstatsförsamlingar
Mandat
330 / 576
Webbplats
www.barisannasional.org.my
Malaysisk politik
Politiska partier
Val

Nationella fronten,[1][2] förkortad BN (malajiska: Barisan Nasional),[3] är en politisk koalition i Malaysia bildad år 1973 av dåvarande premiärministern Abdul Razak som efterföljare till självständighetskoalitionen Perikatan. Liksom dess föregångare har koalitionen suttit vid regeringsmakten på nationell nivå oavbrutet även om oppositionen på senare år vunnit mark.[2]

Nationella frontens ledare sedan 2009 är sittande premiärminister Najib Razak. Hans föregångare i spetsen för koalitionen och regeringen var Abdullah Ahmad Badawi. Den viktigaste politiska motståndaren till BN är oppositionskoalitionen Pakatan Rakyat, som leds av Anwar Ibrahim, en fd BN-politiker och tidigare vice premiärminister.

Historia

Nationella fronten grundades år 1973 som direkt efterträdare till Perikatan och även på samma grund, en valallians vars kärna utgjordes av partier som representerade befolkningens olika etniciteter, främst det etniskt malajiska partiet United Malays National Organisation, det kinesiska Malaysian Chinese Association och det indiska Malaysian Indian Congress, samtliga ideologiskt konservativa och hängivna till vad man kallar "racial harmony" i Malaysias etniskt och kulturellt pluralistiska samhälle.[4]

Koalitionen har traditionellt dominerat malaysisk politik och regelbundet vunnit över två tredjedelars majoritet i parlamentet. Detta förändrades i de allmänna valen år 2008 när det förlorade över en fjärdedel av sina mandat i parlamentet till Pakatan Rakyat, en lös allians av oppositionspartier, och därmed den kvalificerade majoriteten nödvändig för att göra författningsändringar.[5] Fem delstatsregeringar, Kelantan, Kedah, Penang, Perak (som senare återgick via domstolsutslag efter en konstitutionell kris) och Selangor, gick också till Pakatan Rakyat. I parlamentsvalet i maj 2013 gick man åter framåt men återtog inte en två tredjedelars parlamentarisk majoritet.

Medlemsparter

Det dominerande partiet i koalitionen är UMNO som representerar malajer, vilka utgör den största folkgruppen i Malaysia. Alla sex tidigare premiärministrar i Malaysia är eller var medlemmar i UMNO. Andra stora partier är MCA och MIC, som företräder etniska kineser och indier i Malaysia.

Externa länkar

Källor