Etnicitet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Etnicitet, tillhörigheten till viss ethnos, innebär att kategorisera människor efter vissa givna karakteristika. I svensk rättslig mening avses med etnisk tillhörighet "att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung"[1], vilket är en cirkulär definition (etnicitet->(etnisk) grupp->etniskt ursprung), och visar på en av svårigheterna med begreppet.

Etnicitet är ett tvetydigt begrepp som kan tolkas på en skala från primordialism (biologisk tillhörighet) till fullständig konstruktivism (social tillhörighet). Primordialisternas tolkning av etnicitet är då något som i det närmaste kan liknas med den som rasbegreppet normalt förknippas med, medan konstruktivisterna argumenterar för ett mer mångskiftande innehåll i begreppet. Efter andra världskriget har den primordialistiska tolkningen fått allt färre anhängare. Idag är det vanligare att etnicitet används i kulturell mening, men även modersmål får ibland definiera etnicitet.

Etnicitet förekommer i statsvetenskapliga sammanhang ofta i begreppsparet (dikytomin) "ethnos eller demos".

Etnisk grupp avser den grupp som delar en etnicitet. Folkgrupp och folkslag används synonymt med etnisk grupp med fokus på geografisk samhörighet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Arkiverad 8 augusti 2007 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]