Baron Münchausens äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Baron Münchausens äventyr
(Adventures of Baron Munchausen, The)
Genre Komedi, Äventyr
Regissör Terry Gilliam
Producent Thomas Schühly
Manus Terry Gilliam, Charles McKeown
Skådespelare John Neville, Eric Idle, Sarah Polley, m.fl.
Originalmusik Eric Idle, Michael Kamen
Premiär 1988
Speltid 126 minuter
Land England
Språk Engelska
IMDb SFDb

Baron Münchausens äventyr är en brittisk långfilm från 1988, med historier som delvis är inspirerade av Baron von Münchhausen.

Filmen var en av Monty Python-medlemmen Terry Gilliams större satsningar, som dock fick långt färre biobesök än förväntat.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under sent 1700-tal i en krigshärjad stad sätter Henry Salts teatergrupp upp historien om baron von Münchhausen. En excentrisk man som påstår sig vara den riktige baronen avbryter dem och förklarar att det pågår ett krig på grund av den vadslagning som han har gjort tillsammans med den turkiske sultanen.

Folk får förtroende för baronen och för att söka upp sina forna vänner Albrecht, Berthold, Adolphus och Gustavus ger han sig av i en luftballong. Albrecht är världens starkaste karl, Berthold är den snabbaste löparen på planeten, Adolphus är den som kan se längre än det största teleskopet och Gustavus är den som kan utblåsa vindstötar som är starkare än orkaner. Kvartetten och Münchausen slår listigt och förslaget ut turkarna inför deras sista attack. Münchausen avslutar sin historia när han kommer tillbaka till teatern och med förvåning ser befolkningen att turkarna mystiskt har försvunnit

Roller (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]