Monty Pythons flygande cirkus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Monty Pythons flygande cirkus
Monty python foot.png
OriginaltitelMonty Python's Flying Circus
GenreSketcher
Nonsenshumor
Satir
Svart humor
Skapad avGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
MedverkandeGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
med
Carol Cleveland
Ian Davidson
Connie Booth
Musik"The Liberty Bell" av John Philip Sousa, Neil Innes
Fred Tomlinson Singers
Antal avsnitt45
Längd (per avsnitt)ca 25–30 minuter
Antal säsonger4
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagBBC[1]
Sändning
OriginalkanalBBC One (1969–1973)
BBC2 (1974)
OriginalvisningStorbritannien 5 oktober 1969
5 december 1974 (Storbritannien)
StatusAvslutad
Kronologi
UppföljareLivet é python
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Monty Pythons flygande cirkus (engelska: Monty Python's Flying Circus) är en brittisk humorserie som sändes i fyra säsonger, med start den 5 oktober 1969, på BBC. Seriens skapare är Monty Pythongänget, som består av Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones och Michael Palin. I svensk TV visades det första avsnittet den 12 oktober 1970 på TV2.[2]

Stil och innehåll[redigera | redigera wikitext]

Serien var banbrytande med sin absurda humor och Gilliams stop motion-animationer. John Cleese tröttnade på serien och var inte med helt under den sista säsongen. Efter ett uppehåll gjorde Monty Python senare flera filmer. I början av varje avsnitt fanns en man med långt skägg som rörde sig mot kameran och när han kom fram sa han "It's"..., varvid introt, där John Cleese säger namnet på programmet, började.

Serien satte i system att bryta mot de förväntningar publiken kunde bygga upp under loppet av en sketch eller ett program, en metod som fick ett klassiskt uttryck i det då och då upprepade "And now for something completely different" liksom i Gilliams animerade titelsekvens med dess vilda krockar mellan olika slags bildmotiv, figurer och rörelseriktningar. En sketch som inleddes som en pastich på en romantisk riddarsaga, domstolsscen eller patriotisk krigsfilm vreds regelbundet om till något helt annat, vilket kastade ett farsartat, absurt ljus över både figurerna och berättelsen - och i förlängningen åskådarna själva. Den engelske kultursociologen Andrew Calcutt har beskrivit Monty Pythons metod och verkan: "the first television programme to subvert the medium itself. For a sketch they would take a recognizable format, the chatshow or documentary for instance, and let insanity demolish it from the inside out."[3] Inflytandet från både popkonst och psykedelia i dessa dekonstruktiva grepp är påtagligt.

Kända sketcher[redigera | redigera wikitext]

 • The Ministry of Silly Walks – En man vill ha bidrag från "Ministeriet för löjliga gångstilar"[4] för att utveckla sin egen gångstil.
 • Dead Parrot – En man vill ha pengarna tillbaka för den till synes döda papegoja han köpte.
 • The funniest joke in the world – Under andra världskriget uppfinns världens roligaste vits som är så rolig att man dör av skratt om man hör den.
 • The Lumberjack Song – En skogshuggare sjunger (med hjälp av en kör kanadensiska poliser) om vilka "manliga" sysslor han ägnar sig åt.
 • Spam – Ett par beställer frukost på en restaurang men menyn är ganska ensidig.
 • The Fish-slapping-dance – Två män står vid sidan av en kanal. Den ena står helt still medan den andra mannen trippar fram och tillbaka samtidigt som han slår med två små fiskar i den stillastående mannens ansikte.
 • Mosquito Hunting – Två yrkesjägare använder diverse redskap som gevär, kanoner och bandvagnar för att ta död på en ("farlig") mygga.

Monty Python's Fliegender Zirkus[redigera | redigera wikitext]

Två avsnitt av serien producerades i Tyskland för WDR (Westdeutscher Rundfunk), båda med titeln Monty Python's Fliegender Zirkus, en bokstavlig översättning till tyska av den engelska titeln. Bakom detta låg den tyske underhållaren och TV-producenten Alfred Biolek som under besök i Storbritannien uppmärksammade och imponerades av Pythons, med deras innovativa, absurda sketcher och han bjöd därför in dem till Tyskland för att skriva och agera i två tyska specialavsnitt. Det första avsnittet spelades in på tyska 1971. Det andra avsnittet spelades in 1972, på engelska och dubbades sedan till tyska inför sändningen i Tyskland. Den engelska originalinspelningen sändes av BBC i oktober 1973.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ hämtat från: tyskspråkiga Wikipedia
 2. ^ ”Programtablå”. Röster i radio & TV, nr 42 1970. (Sveriges radio). 
 3. ^ Calcutt, A. 2000 Brit Cult; an A-Z of British pop culture Contemporary Books, London, s.300
 4. ^ (kapitel 14) Monty Pythons flygande cirkus, 2. Sony. Scenens tidpunkt: 1:04 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]