Basebollkommissarie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Basebollkommissarien (engelska: Commissioner of Baseball) är den högsta tjänstemannen och ansvariga chefen för den professionella basebollen i Nordamerika. Basebollkommissarien leder både Major League Baseball (MLB) och de lägre rankade ligorna i Minor League Baseball (MiLB). Den nuvarande basebollkommissarien är Rob Manfred, som tillträdde i januari 2015.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kenesaw Mountain Landis, den första basebollkommissarien.

1903 slöt de båda största professionella basebolligorna National League och American League ett avtal om att samarbeta i stället för att enbart konkurrera om publik och spelare. Ligornas respektive mästare möttes i en final, World Series, med start samma år. En grupp bestående av chefen för National League, motsvarigheten från American League och en oberoende "kommittéordförande" skulle lösa eventuella tvister och på andra sätt samordna verksamheten.

1920 skakades basebollsporten av den så kallade Black Sox-skandalen, då flera spelare i Chicago White Sox medverkade i en spelskandal genom att avsiktligt förlora World Series 1919 mot Cincinnati Reds.[2] Klubbägarna beslöt sig då för att reformera ledningen av ligaverksamheten för att på ett effektivt sätt hantera krisen för sporten. Juristen Kenesaw Mountain Landis utsågs till ny kommittéordförande, men Landis krävde att få bli helt självständig "kommissarie" (commissioner) och med kraftigt utökade maktbefogenheter få rätt att besluta om hur verksamheten skulle bedrivas. Landis tillträdde som basebollkommissarie 1921 och kom därefter att på egen hand styra verksamheten självständigt. Landis stannade på sin post till 1944, då han avled.

Landis styrde basebollen med en enväldig ställning. De efterföljande kommissariernas ställning och oberoende har varierat genom åren. Den nuvarande kommissarien, Rob Manfred, är nummer tio i ordningen.

Kommissariens kansli[redigera | redigera wikitext]

Kommissarien har sitt kansli på 245 Park AvenueManhattan i New York.

Kommissarien leder ett kansli i New York, The Office of the Commissioner of Baseball, som har hand om frågor som hantering av spelarkontrakt, den årliga spelardraften och rule 5 draften, förhandlingar med spelarfacket MLBPA, förhandlingar och avtal avseende tv-sändningar och sponsring och disciplinära frågor. Kansliet administrerar även den stiftelse som driver Hall of Fame.

Kommissarier[redigera | redigera wikitext]

Följande personer har tjänstgjort som basebollkommissarier:[1]

* Tillförordnad kommissarie 1992–1998

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Hagen, Paul (14 augusti 2014). ”Manfred to succeed Selig as next Commissioner” (på engelska). Major League Baseball. http://mlb.mlb.com/news/article/mlb/rob-manfred-to-succeed-bud-selig-as-next-commissioner?ymd=20140814&content_id=89636642. Läst 15 augusti 2014. 
  2. ^ Linder, Douglas (2010). ”The Black Sox Trial: An Account” (på engelska). Douglas Linder. http://law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/blacksox/blacksoxaccount.html. Läst 3 juni 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]