Bassas da India

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över Bassas da India.

Bassas da India (franska, Îles Bassas da India) är ett så kallat franskt Territoire d'outre mér sedan 1897 och förvaltas direkt från Frankrike genom prefekten för de Franska sydterritorierna. De ingår i de så kallade Îles Éparses. Madagaskar gör sedan länge anspråk på området.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Öarna är en obebodd tropisk öatoll i västra Indiska oceanen mellan Afrika och Madagaskar i södra Moçambiquekanalen. De har en area av cirka 0,2 km² och den högsta höjden ligger på endast 2 m ö.h. med en 35,2 km lång kustlinje. Ögruppen är en del av en atoll och utgår från ett cirkulärt rev på toppen av sedan länge utslocknad vulkan under vattnet och täcks helt av vulkaniskt berg. Ön saknar ankarplats så fartyg måste lägga till utanför kusten.

Ögruppen är sedan gammalt känd som en fara för sjöfarare eftersom den ligger under havsytan vid högvatten och är omgiven av rev. Den är också utsatt för återkommande cykloner.

För besök krävs tillstånd, även om ingen personal finns på plats för att övervaka ögruppen. Den är ett populärt mål för dykexpeditioner, som organiseras i Sydafrika.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Öarna upptäcktes på 1500-talet av portugisiska sjöfarare. Den införlivades 28 februari 1897 i kolonin Franska Madagaskar och förvaltades sedan 1960 från Réunion och sedan 2005 genom Franska sydterritorierna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]