Utryckningsfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En svensk polisbil under utryckning.

Ett utryckningsfordon är ett motorfordon som används vid brådskande utryckning i samhällsviktig verksamhet.

Fordonet ska vara utrustat med godkänd larmanordning, det vill säga ett blinkande blått ljus med möjlighet att kombinera med akustisk siren (HiLo och Yelp). När föraren av ett utryckningsfordon påkallar fri väg är övriga trafikanter skyldiga att underlätta fordonets framkomlighet, genom att hålla åt sidan, sakta ner eller stanna. Det är dock inte tillåtet att bryta trafikregler för att skapa fri väg åt ett utryckningsfordon. Föraren av ett utryckningsfordon får i brådskande yrkesutövning bryta mot vissa trafikregler, t.ex. högsta tillåtna hastighet, även utan att använda larmanordningen.

Ett tilltänkt utryckningsfordon måste först lämplighetsgodkännas vid en registreringsbesiktning. För att fordonet sedan ska få anges som ett utryckningsfordon måste dispens medges av transportstyrelsen. Det måste finnas ett tydligt motiv som innebär "fara för liv eller egendom" för att dispens skall medges. Det är svårt att få dispens för användning av utryckningsfordon i Sverige, i de allra flesta fall krävs det att en myndighet, kommun eller Landsting eller motsvarande, formulerar ett syfte och står som huvudman bakom ansökan.

Fordon som är godkända som utryckningsfordon har en notering om detta i vägtrafikregistret.

Andra godkända utryckningsfordon i Sverige[redigera | redigera wikitext]

De vanligaste typerna av utryckningsfordon nyttjas av Polismyndigheten, ambulanssjukvården och kommunal Räddningstjänst. Det finns dock andra organisationer som fått tillstånd att utrusta sina fordon med larmanordningar. Nyttjande av larmanordningar för att påkalla fri väg är ibland avgränsat till specifikt syfte angivet i dispensen.

Exempel på organisationer med godkända utryckningsfordon i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lagar och regler[redigera | redigera wikitext]