Benedita av Portugal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Benedita av Portugal.

Maria Francisca Benedita Ana Isabel Antónia Lourença Inácia Teresa Gertrudes Rita Joana Rosa de Bragança av Portugal, född 25 juli 1746, död 18 augusti 1829, var en portugisisk prinsessa och kronprinsessa (1777-88).

Dotter till kung Josef I av Portugal och Mariana Victoria av Spanien och syster till drottning Maria I av Portugal. Hon var intresserad av musik och konst och det finns fortfarande kvar en panel i Estrela Basilica som hon skapat. På sin fars önskan gifte hon sig vid trettio års ålder med sin femtonårige systerson prins Josef av Portugal den 21 februari 1777. Tre dagar senare blev hennes syster drottning, och hon och maken blev kronprinspar i Portugal med titeln prins och prinsessa av Brasilien.

Paret hade inga överlevande barn, men Benedita fick åtminstone två missfall; år 1781 och 1788. Hon blev änka 1788, men till skillnad från tidigare exempel grundade hon då inte ett kloster eller en kyrka utan ett sjukhus, Asilo de Inválidos Militares de Runa. Hon följde kungafamiljen i exil till Brasilien 1808, men återvände senare och dog i Lissabon .

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.