Mariana Victoria av Spanien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mariana Victoria av Spanien

Mariana Victoria av Spanien, född 1718, död 1781, var en portugisisk drottning, gift med kung Josef I av Portugal. Dotter till Filip V av Spanien och Elisabet Farnese. Hon fungerade som ställföreträdande regent i Portugal från 1776 till 1777.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Frankrike[redigera | redigera wikitext]

Mariana blev 1721 förlovad med Ludvig XV av Frankrike som ett led i en allians mellan Spanien och Frankrike. Äktenskapet arrangerades av Frankrikes regent hertig Filip av Orléans, och hans två döttrar trolovades samtidigt med Marianas två bröder. Flickorna utväxlades vid fransk-spanska gränsen 1721. Mariana anlände till Paris 2 mars 1721, där hon firades med stora festligheter, och uppfostrades sedan till drottning vid det franska hovet i Louvren under överinseende av Marie Anne de Bourbon.

Hon blev populär vid hovet, där hon kallades l'infante Reine, barnadrottningen, och beskrivs som bedårande söt och kvick. Hon var också kär i sin trolovade, som dock undvek henne för det mesta. År 1725 bröts avtalet av Frankrike, och Mariana skickades tillbaka till sitt hemland. Avtalsbrottet sågs som en svår förolämpning av Spanien, som då i stället slöt en allians med Österrike.

Drottning och regent[redigera | redigera wikitext]

Mariana föreslogs en tid som brud åt Peter II av Ryssland, men år 1727 trolovades hon i stället med Portugals tronföljare Josef. Alliansen fullbordades med äktenskapet 19 januari 1729, då hennes bror samtidigt gifte sig med Josefs syster Barbara. Mariana kom ganska väl överens med Josef. Paret delade intresset för musik och jakt, stödde italiensk opera och var båda starkt religiösa, men Mariana plågades av Josefs otrohet.

År 1750 besteg maken tronen. Han överlämnade allt makt åt Sebastião José de Carvalho e Melo, markisen av Pombal, som avlägsnade kyrkans och hovets makt och som Mariana starkt ogillade. Varken hon eller maken hade något att göra med politik. Efter jordbävningen i Lissabon 1755 vägrade maken att bo i hus och flyttade ut hela hovet i ett påkostat tältläger i Ajuda. Efter attentatet mot Josef av adelsfamiljen Tavora år 1759, lyckades hon tillsammans med sin dotter genomdriva att familjens kvinnor och barn undantogs från avrättningen.

Då Josef förklarades inkapabel att regera 1776 blev Mariana ställföreträdande regent i Portugal.

Änkedrottning[redigera | redigera wikitext]

Då Josef dog och dottern Maria I av Portugal blev monark 1777 frånträdde hon sin position som regent. Mariana fungerade som dotterns rådgivare, och samma år dottern blev regent avlägsnades Pombal från makten.

1777 gjorde hon ett besök i Spanien, där hon arrangerade en äktenskapsallians mellan sin dotterdotter och brorson, och mellan sin dotterson och sin brors sondotter. Under besöket drabbades hon av dålig hälsa och tvingades använda rullstol. Då hon återvände 1778 led hon av reumatism och hjärtbesvär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Maria Anna av Österrike (1683–1754)
Drottning av Portugal (ej regent)
1750–1777
Efterträdare:
Charlotta Joakima av Spanien