Bifurkation (vattendrag)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En bifurkation är en naturföreteelse som innebär att ett vattendrag delar sig i riktning nedströms och rinner i två grenar som inte återförenas.[1]

Bifurkationer i geografisk mening kan förekomma i mycket plana områden utan fall i någon bestämd riktning, där vattendelare saknas. De kan även uppstå där en flod rinner nära en vattendelare med en fördjupning, där en del av flodens vatten lämnar den ursprungliga dalen och leds över i den närliggande. Bifurkationer är ovanliga.

Sjöbifurkationer[redigera | redigera wikitext]

Sjöbifurkationer, det vill säga där en sjö har utlopp genom två olika dalar, förekommer både i bergsområden och på slättland.

Sjön Råstojaure (Rostujávri), ca 6 mil norr om Torneträsk och 3 mil söder om Treriksröset, har två utlopp, Råstätno (Rostueatnu) i öster, som är biflöde till Torneälvens biflöde Lainioälven, och Råstaelva i nordväst i Norge, som är biflöde till Målselvvassdraget. Hela avrinningsområdet är 283,1 km², varav 199,9 km² ligger i Sverige, och räknas till Torneälven. I medeltal räknas ca 55 % av vattenföringen från sjön avrinna genom utloppet mot Norge[2].

I Norge är den mest kända LesjaskogsvatnetDovrefjell, som rinner ut i Gudbrandsdalslågen mot söder till Glomma och Rauma mot norr till Romsdalsfjorden. På slättland finns bifurkationer bland de Masuriska sjöarna i Polen.

I Finland finns det en välkänd sjöbifurkation på vattendelaren mellan Kumo älvs och Kymmene älvs avrinningsområden i Tavastland där sjöarna Lummenne och Vesijako har utlopp både österut till Päijänne och västerut till Hauhostråten. Ett annat exempel på sjöbifurkationer i Finland är sjöarna Isojärvi och Inhottu i Satakunta. Av dem har Inhottu två utlopp: ett genom Eteläjoki till Bottniska viken vid Vittisbofjärd och ett genom Pomarkunjoki till sjön Isojärvi, som också har två utlopp: ett genom Merikarvianjoki till Bottniska viken vid Sastmola i norr och ett genom Pohjajoki vid Vittisbofjärd i söder.

Flodbifurkationer[redigera | redigera wikitext]

Kända flodbifurkationer är:

Flera bifurkationer har försvunnit vid tillkomsten av kanaler och vattenkraftverk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Projekt Byälven sammanfattande rapport
  2. ^ SMHI Faktablad nr 20 juni 2004>
  3. ^ SÄVE RÖDBO KÄRRA, Bengt Elling 1987 s. 141, Säve Rödbo Hembygdsförening
  4. ^ Under 73 av de 150 åren för perioden 1851 – 2000 har överföring av vatten skett.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Bifurkation, 1904–1926.