Birger Filipsson (Aspenäsätten)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Birger Filipsson
Birger Filipssons vapen: en örn, tinkturer okända.
Titlar
Riddare
Tidsperiod -1280
Utnämnd av Magnus Ladulås
Personfakta
Personnamn Birger Filipsson
Åtalad Delaktig i folkungaupproret
Dom Dödsstraff
Död 20 augusti 1280
Stortorget, Stockholm
Dödsorsak Halshuggning
Frälse/adelsätt Aspenäsätten
Far Filip Birgersson (Aspenäsätten)
Mor Cecilia Knutsdotter (Bjälboätten)

Birger Filipsson, död 1280 (avrättad), var en riddare och svenskt riksråd från Östergötland. Han var sannolikt son till Filip Birgersson (Aspenäsätten). Birger Filipsson var (liksom sin bror Johan Filipsson) delaktig i Folkungaupproret och fängslades därför av Magnus LadulåsGälakvist borg i Skara, och avrättades 1280 efter räfst genom halshuggning vid Stortorget i Stockholm. Enligt Sofie Adlersparre i Antikvarisk tidskrift för Sverige var han gift med Ulfhild, änka efter Johannes Mus. [1]

Birger Filipsson förde i sitt vapen en örn.[2]

13 mars 1279:[3]

Birger Filipsson kungör att han till nunnorna i Fogdö (Vårfruberga) har skänkt sin gård Tibble med alla tillägor för att gottgöra det förhållandet att han sammanlevt med sin hustru Ulvhild innan de fått kyrklig dispens, varför kyrkans prelater utfärdat interdiktsdom över dem. Han väljer gravplats i sina föräldrars grav hos nämnda nunnor. Utfärdaren, hans hustru och hans konfessor broder Peter beseglar.
– SDHK-nr: 1081

25 mars 1279:[4]

Birger Filipsson kungör att han i enlighet med herr ”W”(aldemar)s, den tidigare kungens, och dennes bror kung M(agnus)’ överenskommelse godkänner att Husby kyrka på Vikbolandet knyts till det kanonikat i Linköping som ”W”aldemar) instiftat och tilldelat gården Alguvi.
– SDHK-nr: 1084

11 oktober 1279:[5]

B (Birger) Filipsson kungör att han i närvaro av östgötalagmannen Bengt med sin maka Ulvhild bytt gårdar på så sätt att han mottagit gården Vi (Norra Vi socken) i Ydre med alla tillägor, varvid Dan från ”arastad” i närvaro av andra förståndige män givit fasta, och till makan lämnat en gård kallad ”frösbierg” (Fredsbergs socken?) i Västergötland med alla tillägor, varvid Martin ”de slyckio” givit fasta, varefter han till nämnde lagman Bengt sålt nämnda gård Vi för 360 mark, räknat med stort hundrade, varvid Karl ”falca” från ”skortoby” givit fasta. Sigillanter är kung M(agnus), ärkebiskopen i Uppsala, biskoparna i Linköping, Skara och Strängnäs, herrarna Johannes Filipsson och Johannes Karlsson samt utfärdaren.
– SDHK-nr: 1113

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Antikvarisk tidskrift för Sverige, Tjuguförsta delen, sidan 14.(1864-1924)
  2. ^ Bild på Birger Filipssons sigill
  3. ^ SDHK-nr: 1081
  4. ^ SDHK-nr: 1084
  5. ^ SDHK-nr: 1113

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]