Biskopsböle, Vanda stad

Från Wikipedia
Biskopsböle
Piispankylä (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Kivistö storområde
Folkmängd 816 (2019)
Stadsdelens nummer 21
Språk  
- finska 83,0 %
- svenska 2,3 %
- övriga 14,7 %
Vandakarta med Biskopsböle markerat
Vandakarta med Biskopsböle markerat
Vandakarta med Biskopsböle markerat
Källa: Aluesarjat

Biskopsböle (fi. Piispankylä) är en stadsdel i Vanda stad i landskapet Nyland.

I öster gränsar Biskopsböle till Vanda å, i söder till Ring III och i väster till Tavastehusleden. Grannstadsdelar är Kvarnbacka, Käinby, Kivistö och Lappböle, samt Vinikby på östra sidan Vanda å.

De östra delarna av stadsdelen består av odlingsmark, varav en stor del hör till Vanda ådals skyddsområde som klassats som ett nationellt viktigt landskap. I väster är Biskopsböle mera skogbeklädd, ovanför ådalen.

I södra Biskopsböle finns ett höghusområde som heter Vandaparken. Området byggdes främst på 1960- och 1970-talen. Runt omkring finns radhus. Vandaparken skulle bli mycket större än vad höghusområdet är i dag och man planerade centrumet Norra Vanda längs med en förlängning av Mårtensdalsbanan, planer som aldrig förverkligats. På 1980-talet byggdes egnahemshus kring Gamla Nurmijärvivägen.

Det bor cirka 800 invånare i Biskopsböle och antalet äldre ökar. Som mest bodde det närmare 1 600 människor i stadsdelen på 1970-talet då Vandaparken var ny. Vandaparkens köpcentrum fungerar som områdets hjärta och erbjuder service också för invånarna i närbelägna stadsdelar.

Det finns två industriområden i Biskopsböle: Åby industriområde vid Gamla Nurmijärvivägen och det nyare Biskopsböle industriområde från 1980-talet öster om Gamla Tavastehusvägen.

Kring Ringbanan (tidigare Marja-banan) planerar man nya bostadsområden. Den nya stadsdelen som än så länge kallas Marja-Vanda planeras för upp till 20 000 invånare. I Biskopsböle berör planerna de norra delarna av stadsdelen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.