Käinby

Från Wikipedia
Käinby
Keimola (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Kivistö storområde
Folkmängd 1 200 (2019)
Stadsdelens nummer 22
Språk  
- finska 81,7 %
- svenska 2,8 %
- övriga 15,5 %
Vandakarta med Käinby markerat
Vandakarta med Käinby markerat
Vandakarta med Käinby markerat
Källa: Aluesarjat

Käinby [tj-] (fi. Keimola) är en stadsdel i Vanda stad i landskapet Nyland.

Käinby är en till ytan stor stadsdel (över 10 km²), men har knappt 1 200 invånare. Det bor flera äldre människor i Käinby än i Vanda i medeltal. Stadsdelens gränser utgörs av Lepsämä å, Luhtabacka å och Tavastehusleden.

En stor del av stadsdelens areal består av jord- och skogsbruksmark i privat ägo – åkrar, skogar, kärr och ängar. Det finns flera områden i Käinby med en värdefull flora eller fauna och som skyddats. Det största är Storkärrs skyddsområde som är det näst största kärret i huvudstadsregionen. Kärret är känt för sina fåglar och sina fjärilar.

Väster om Storkärr vid Kirkkavägen finns Keimola Golf som täcker 90 hektar. Golfföretaget är den största arbetsgivaren i stadsdelen trots att det finns ett litet industriområde vid den nerlagda racerbanan Käinby Motorstadion. Käinbyportens servicestation ligger i grannstadsdelen Biskopsböle.

Invånarantalet i Käinby växte på 2010-talet då den nya stadsdelen Marja-Vanda byggs. I delgeneralplanen för Marja-Vanda som Vanda stadsfullmäktige godkände i juni 2006 planerade man ett småhusområde i sydöstra Käinby för 1 000 invånare nära Petas nya station på Ringbanan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.