Blå tåget (Skandinaviska Jernbanor)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Blå Tåget (Sverige))
Hoppa till: navigering, sök
Blå Tåget
Blå tåget.jpg
Blå tåget på väg att avgå från Stockholms centralstation.
Fordonstyp Loktåg
Typ av tågsystem Fjärrtåg
Trafikstart 2011
Trafikhuvudmän Skandinaviska Jernbanor
Operatörer Hector Rail sedan november 2016
Antal linjer 1
Antal trafikerade stationer 6
Turtäthet 4 dubbeltur/vecka[1]
Länder som trafikeras Sverige
Linjekarta
Blå Tåget[1]
Head station
Uppsala C
Station on track
Stockholm C
Station on track
Hallsberg
Station on track
Skövde C
Station on track
Alingsås
End station
Göteborg C

Blå Tåget är ett tåg som Skandinaviska Jernbanor driver mellan Uppsala och Göteborg via Stockholm sedan den 11 december 2011. Tåget går till och från Uppsala C på torsdagar och fredagar och enbart till Stockholm C lördagar och söndagar[2]. Tåget består från trafikstarten endast av 1:a klass-vagnar A2 men sedan 2013 säljs även 2:a klassbiljetter. Vagnarna är från 1960-talet och är renoverade samt försedda med eluttag och Internetförbindelse.

Tåget medför också en restaurangvagn med ombordlagad mat och bordsservering. Sittplatserna säljs inte som 1:a klass utan en enhetsklass. Tåget marknadsförs som ett lyxigt tåg som tar längre tid att åka i men istället erbjuder högre komfort och lyx än de normala tågen.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Redan när konceptet lanserades i slutet av 2011 såg många likheter med Unionsexpressen, som efter en kort existens präglad av dålig lönsamhet och dåligt resandeunderlag drogs in i oktober 2008.

Denna bild hos allmänheten förstärktes i april 2012, då SKJB meddelade att man till följd av sviktande resandeunderlag måste reducera trafiken, och många befarade att tåget i fråga skulle gå samma öde tillmötes som unionsexpressen. Emellertid tog SKJB:s trafik en vändning åt det positivare hållet, och mot 2012 års slutskede kunde konstateras att resandeunderlaget kraftigt förbättrats, vilket följaktligen ledde till att tåget till skillnad från unionsexpressen uppnått någon form av lönsamhet. En viktig försäljningskanal är SJ, där Blå tåget syns bland sökresultaten, och ofta till priser lägre än SJ:s.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Resplus Tidtabeller”. http://resplus.se/Resplus/Tidtabeller/. Läst 10 mars 2013. 
  2. ^ ”Blå Tåget - Dagtåg Uppsala - Stockholm - Göteborg”. Samtrafiken. http://www.samtrafiken.se/wp-content/uploads/2013/03/Saljinfo-Bla-Taget-version-2013-03-20.pdf. Läst 10 april 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]