Blåvingad årta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blåvingad årta
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Blåvingad årta, adult ♂.
Blåvingad årta, adult ♂.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Egentliga andfåglar
Anatidae
Underfamilj Änder
Anatinae
Släkte Anas
Art Blåvingad årta
A. discors
Vetenskapligt namn
§ Anas discors
Auktor Linné, 1766
Hitta fler artiklar om fåglar med

Blåvingad årta (Anas discors) är en amerikansk fågelart inom underfamiljen änder.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

En adult hane i praktdräkt är omisskännlig med en stor vit halvmåne vid näbbroten, grått huvud med svart panna, ljusbeige bröst och kroppsidor med grå prickar. Den har svart stjärt med en stor vit prick på sidan. När den flyger ser man de klarblå övre vingtäckarna. I flykten kan man också se att den har en mörk hand och en tvåfärgad vingspegeln i svart och grönt.

Även honan har blå övre vingtäckare, mörk hand och den tvåfärgade vingspegeln men saknar den vita halvmåneformade fläcken i ansiktet. Den har inte heller en så tydligt och jämngrå färg på huvudet utan är mer gråmellerad och har ett mörkt streck genom ögat.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i Nordamerika i Alaska, Kanada och USA. Det finns några få dokumenterade häckningar i Mexiko. Den övervintrar i de södra Nordamerika och i Västindien, Centralamerika och i de norra delarna av Sydamerika men några övervintrar också i ett området runt Uruguay och på Galapagosöarna.

Blåvingad årta är en sällsynt gäst i Europa och många dokumenterade fåglar anses vara parkrymlingar. I Sverige har arten ändå setts ett flertal gånger[2] och då ansetts uppträtt spontant. Första gången den sågs i Sverige var den 26 maj 1966 i Tåkern, Östergötland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Anas discors Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ <Blåvingad årta i SOF:s raritetskatalog>

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]