Blåvingad gräshoppa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blåvingad gräshoppa
S caerulans-W.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningRätvingar
Orthoptera
UnderordningGräshoppor
Caelifera
FamiljMarkgräshoppor
Acrididae
SläkteSphingonotus
ArtBlåvingad gräshoppa
S. caerulans
Vetenskapligt namn
§ Sphingonotus caerulans
AuktorLinné, 1767
Hitta fler artiklar om djur med

Blåvingad gräshoppa (Sphingonotus caerulans) är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen markgräshoppor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den blåvingade gräshoppan har en kroppslängd på 15 till 25 millimeter. Färgteckningen varierar från mörkare till ljusare gråaktig med mörkare tvärband. Som dess namn antyder har den blåfärgade flygvingar. Dessa syns dock inte när gräshoppan sitter stilla, utan endast när den flyger.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns den blåvingade gräshoppan förutom på Öland och Gotland även i vissa områden i Bohuslän och Västergötland. Arten är ganska sällsynt i Sverige, men vanligare i södra och mellersta Europa.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den blåvingade gräshoppan är växtätare. Olika gräs är den huvudsakliga födan, men om tillgången på detta är begränsad kan den även äta lavar och mossor. Både hanen och honan kan stridulera, eller spela, även om hanen gör det i större utsträckning än honan. Detta eftersom hanen sjunger både för att markera sin närvaro gentemot andra hanar och för att uppvakta honor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.