Blek tornseglare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blek tornseglare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Apus pallidus -Greece-8.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Seglarfåglar
Apodiformes
Familj Seglare
Apodidae
Släkte Apus
Art Blek tornseglare
A. pallidus
Vetenskapligt namn
§ Apus pallidus
Auktor Shelley, 1855
Synonymer
Blek seglare
Ett bo av blek tornseglare
Ett bo av blek tornseglare
Hitta fler artiklar om fåglar med
Apus pallidus

Blek tornseglare (Apus pallidus) är en fågelart inom familjen seglare.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Blek tornseglare är mycket lik tornseglare men den har en aning bredare vingar som är något trubbiga istället för tornseglarens spetsiga vingar. Hals och huvud är också bredare vilket ger den ett något kraftigare utseende än tornseglaren. Den har större och tydligare vit fläck under hakan och en mörk fläck runt ögat. Dess ljusare bruntonade färg syns bäst mot en mörk bakgrund men vid goda ljusförhållanden kan man se att kroppen har en ljus fjällighet.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar runt om Medelhavet i södra Europa, Norra Afrika och västra Mellanöstern men även på Kanarieöarna och Madeira. Övervintrar gör den i Afrika söder om Sahara och i Saudiarabien, Iran och Pakistan.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Första gången den sågs i Sverige var i Falsterbo, Skåne den 3 juli 1991 och sedan dess har ytterligare åtta individer rapporterats.[2]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Precis som de andra seglarna är den en skicklig flygare som fångar insekter i flykten, ofta på hög höjd. Den häckar i håligheter i byggnader eller i klippstup.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Apus pallidus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ ”SOF:s raritetskatalog”. Arkiverad från originalet den 7 december 2014. https://web.archive.org/web/20141207114116/http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/raritetskatalogen/seglare-praktfaglar-hackspettar/blek-tornseglare/. Läst 5 december 2014.