Les Identitaires

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bloc identitaire)
Hoppa till: navigering, sök

Bloc identitaire är ett franskt parti hörande till de identitära strömningar (mouvance identitaire) som har sitt ursprung i nya högern och konservativa revolutionen. Partiet grundades 2003 av medlemmar ur Unité Radicale (UR) och andra högerradikaler, bland annat Fabrice Robert, tidigare UR-medlem, förtroendevald politiker i Front National och medlem i Nationella republikanska rörelsen (MNR), och Guillame Luyt tidigare medlem av monarkistiska Action française, UR och FN:s ungdomsförbund.

Bloc identitaire ämnar bli massrörelsen "för unga fransmän och européer som är stolta över sina rötter och sitt ursprung". Organisationen motsätter sig chauvinism och "imperialism, oavsett om den är amerikansk eller islamisk".

Bloc identitaire har anklagats för att avsiktligen servera fläskkött i sina populära soppkök - soupe identitaire - identitär soppa - till behövande med avsikten att exkludera judar och muslimer. Tillsammans med den Vlaams Belang-befryndade organisationen Antwerpse solidariteit har de arrangerat soppkök i Strasbourg, Nice, Paris och Antwerpen. Dessa så kallade "identitära soppor" ("soupes identitaires") förbjöds av Strasbourgs myndigheter 21 januari 2006 som varandes "diskriminerande och främlingsfientliga" citerande MEP Catherine Trautman (PS) i ett brev från 19 januari 2006.

Bloc identitaire driver pressagenturen och radikalhögerwebbplatsen Novopress som har filialer i de flesta västeuropeiska länder och Nordamerika.