Blomsterfesten i täppan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blomsterfesten i täppan
FörfattareElsa Beskow
OriginalspråkSvenska
IllustratörElsa Beskow
LandSverige Sverige
GenreBarn
Utgivningsår1914

Blomsterfesten i täppan är en barnbok, skriven av Elsa Beskow.[1] Den handlar om hur blommorna kommer till liv på midsommar och ordnar en fest med sångtävling. Boken inleds med att flickan Lisa är ensam hemma på midsommarafton men möter en fe som droppar vallmosaft på hennes ögon så att hon ska kunna se hur blommorna rör sig. Elsa Beskow har mycket noggrant anpassat de levande blommornas kläder och attribut efter riktiga växters egenskaper. Ogräsen är barfota men krukväxterna kommer gående i högklackade skor.

"Blomsterfesten" har en skildring av 1800-talets klassamhälle då det uppstår bråk när ogräsen försöker bryta sig in genom grinden för att vara med på festen, men sedan går med på att sitta utanför täppan, på dikeskanten, och lyssna snällt. Som i flera av Beskows böcker finns också ett inslag av aga, då fru nässla ska ta hand om en kardborrpojke "och ge honom en duktig bastonad".[2]

Sångartävlingen utgörs av inslagen:

Boken kom ut första gången 1914 och finns i en utgåva från Bonnier Carlsen Bokförlag 2003.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beskow, Elsa (1914). Blomsterfesten i täppan. Stockholm: Axel Eliassons konstförlag. Libris 1631447 
  2. ^ Annika Bergqvist (2018). ”Elsa Beskows bilderboksmotiv - Konstvetenskapliga bildanalyser av utvalda bilder - Påbyggnadskurs (C) i konstvetenskap”. Uppsala universitet - Konstvetenskapliga institutionen. http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1217836/FULLTEXT01.pdf. Läst 31 maj 2021.