Borstkanin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Borstkanin
Status i världen: Starkt hotad[1]
CaprolagusHispidusJASB.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Hardjur
Lagomorpha
Familj Harar och kaniner
Leporidae
Släkte Caprolagus
Blythe, 1845
Art Borstkanin
C. hispidus
Vetenskapligt namn
§ Caprolagus hispidus
Auktor Pearson, 1839
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Borstkanin (Caprolagus hispidus) är en utrotningshotad art i familjen harar (Leporidae) och den enda arten i släktet Caprolagus. Den förekom ursprungligen vid Himalayas södra sluttningar i de indiska delstaterna Uttar Pradesh och Assam samt i Nepal, Bhutan och Bangladesh. Idag finns arten bara i små områden i nordvästra Assam och Nepal.

Pälsen kännetecknas av ett grovt överskikt och ett mjukt underskikt. Borstkaninen är på ovansidan mörkbrun och på buken ljusare till vitaktig. Öronen är jämförelsevis korta och runda. De bakre extremiteterna är inte särskild längre än de främre. Arten når en kroppslängd mellan 38 och 50 centimeter samt en vikt upp till 2,5 kilogram.

Habitatet utgörs främst av savanner med upp till tre meter högt gräs samt av intilliggande skogar där individerna vistas under monsuntiden. Det antas att de är aktiva på natten och att de inte bygger bon. Som föda förmodas främst gräs.

Borstkanin är ett mycket sällsynt däggdjur. 1964 betraktades arten som utdött men 1966 upptäcktes åter några individer. I stora delar av det ursprungliga utbredningsområdet har borstkaninen försvunnit och dagens populationer lever i olika territorier som inte är sammanhängande. Det beror huvudsakligen på förstöringen av levnadsområdet genom omvandling till jordbruksmark och betesmark. Dessutom drabbas gräsmarken ibland av bränder och borstkaninen jagas av tamhundar. Enligt en uppskattning från 2001 finns bara 110 individer kvar. IUCN listar arten som stark hotad (endangered).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 3 januari 2009.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  1. ^ Caprolagus hispidusIUCN:s rödlista, auktor: Maheswaran, G. & Smith, A.T. 2008, besökt 9 februari 2009.