Borstlös likströmsmotor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Borstlös likströmsmotor till en diskettstation.

Borstlös likströmsmotor, eller BLDC-motor, förkortning av engelskans brushless direct current, är en typ av elektrisk motor som är vanlig i till exempel fläktar, elfordon och radiostyrda modellbilar.

Princip[redigera | redigera wikitext]

Principen är rätt lik en stegmotor, men en BLDC-motor är gjord för kontinuerlig drift. Fördelar gentemot vanliga DC-motorer, likströmsmotor, är bland annat lättare motorer med bättre vridmoment och högre effektivitet, ökad tillförlitlighet och tystare gång.

I en BLDC-motor är permanentmagneten roterande och spolarna sitter i statorn. Detta innebär att man slipper mekaniskt slitage.

Nackdelen med borstlösa motorer är att man måste använda en kontroller som tillför rätt spänning till rätt spole i rätt ögonblick.

För att kontrollern skall veta vad som är rätt ögonblick, och kunna kontrollera riktningen på motorn har de flesta BLDC-motorer antingen en feedback i form av hallsensorer eller en pulsgivare. I vissa fall kan kontrollern även kontrollera motorn med hjälp av det elektromagnetiska fält som alstras av de spolar som inte är aktiva, men det kräver en smartare kontroller.

Karaktäristik[redigera | redigera wikitext]

Man brukar tala om två konstanter för BLDC-motorer:

Km Mäts i .

Kv Motorhastighetskonstanten som mäts i .[ifrågasatt uppgift]

En BLDC motor kan aldrig snurra snabbare än matningsspänningen gånger denna konstant eftersom det fält som alstras tar ut den ingående kraften.

Exempel: Kv = 2000, U = 48 V: Max RPM = 96000 rpm (varv per minut).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]