Elfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svensk elmotorcykel
Tesla Roadster
Eldriven buss, så kallad trådbuss

Elfordon är ett fordon som drivs med el, antingen via batterier eller med en eller flera kontaktledningar, vanligen ovanför fordonet, men även via till exempel en skena i backen. De flesta persontåg i västvärlden är eldrivna, och helt eldrivna personbilar och bussar blir allt vanligare. Elbilar har gratis parkeringsplats och i flera kommuner till och med laddstationer med gratis el.

Att elbilar är ovanliga idag berodde tidigare delvis på batteritekniken, där energitätheten tidigare var relativt låg, vilket begränsade körsträckan (typiskt 5–8 mil för en elbil) innan batteriet behövde laddas, vilket tog åtskilliga timmar. En annan anledning är att oljebolagen och oljeproducerande länder mer eller mindre stoppat utvecklingen för att kunna fortsätta sälja olja.

Med moderna litiumjonbatterier blir körsträckan längre (uppåt 20 mil eller mer) vilket, ihop med att klimatet försämrats, gjort att försäljningen på senare år ökat kraftigt.

Fördelarna är att de är tystare, mindre skakiga och mer miljövänliga än fordon med förbränningsmotorer. De har även ett bättre vridmoment över hela varvtalsregistret och behöver då inte varvas för att få maximal effekt vid acceleration.

Eldrivna fordon[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]