Elfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svensk elmotorcykel
Tesla Roadster
Eldriven buss, så kallad trådbuss
Eldrivet arbetsfordon PRO Litium
Eldrivet arbetsfordon

Elfordon är ett fordon som drivs med el, idag ofta via batterier, exempelvis batterielbil, elektrisk mopedbil (såsom Aixam och Rolloped), elcykel, elsparkcykel, elmoped, elscooter och batteridrivet fartyg. Alternativt kan elkraften tillföras via en eller flera kontaktledningar vanligen ovanför fordonet, exempelvis elektriskt tåg och trådbuss, men även via en skena i backen, exempelvis vid tunnelbanetåg. De flesta persontåg i västvärlden är eldrivna, och helt eldrivna personbilar och bussar blir allt vanligare.

En annan typ av elbil är bränslecellsbilar som drivs av bränsleceller där vätgas omvandlas till elektricitet. Elfordon som är personbilar kan även vara olika typer av hybridbilar.

Elbilar[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: elbil

Att elbilstillverkningen tidigt avbröts och fram till nyligen har varit ovanlig berodde delvis på den dåvarande batteritekniken, där energitätheten tidigare var relativt låg, vilket begränsade körsträckan (typiskt 5–8 mil för en elbil) innan batteriet behövde laddas, vilket tog åtskilliga timmar. En annan anledning är, enligt filmen Who Killed the Electric Car? från 2006, att oljebolagen och oljeproducerande länder hindrat utvecklingen för att kunna fortsätta sälja olja.[1]

Med moderna litiumjonbatterier blir körsträckan längre (uppåt 20 mil eller mer) vilket, ihop med att klimatet försämrats, gjort att försäljningen på senare år ökat kraftigt.

Fördelarna är att de är tystare, mindre skakiga och mer miljövänliga än fordon med förbränningsmotorer. De har även ett bättre vridmoment över hela varvtalsregistret och behöver då inte varvas för att få maximal effekt vid acceleration. Elbilar har gratis parkeringsplats och i flera svenska kommuner till och med laddstationer med gratis el.

Eldrivna fordon[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Who Killed the Electric Car?, Film av Chris Paine 2006, Sony Pictures Classics

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]