Brödbagge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brödbagge
Stegobium paniceum bl.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljTrägnagare
Anobiidae
UnderfamiljAnobiinae
Anobiinae
SläkteStegobium
ArtBrödbagge
S. paniceum
Vetenskapligt namn
§ Stegobium paniceum
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Brödbagge (Stegobium paniceum) är en liten skalbagge som hör till familjen trägnagare. Den kan uppträda som skadeinsekt inomhus då dess larver bland annat livnär sig på torra lagrade livsmedel, däribland spannmålsprodukter som pasta, torkad frukt och torkad fisk. Brödbaggen är även ett av de djur som räknas som skadegörare på museum eftersom larverna kan skada samlingarna då de äter många olika organiska material.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den fullbildade skalbaggen är bara 2–3 millimeter lång och har en rödbrun färg. Kroppsformen är oval och kroppen är fint behårad. Täckvingarna ser randiga ut då de har längsgående punktrader. Huvudet är inböjt så att det skyddas av halsskölden. Antennerna har elva segment varav de tre yttersta segmenten är förstorade så att antennerna blir klubblika.

Larven når en längd av knappt 5 millimeter i det sista larvstadiet. Den är vit och har en krumböjd kropp (likt ett C) med kort, fin behåring.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Brödbaggen genomgår som andra skalbaggar fullständig förvandling och har fyra utvecklingsstadier, ägg, larv puppa och imago. Utvecklingen beror av temperaturen, inomhus under normala uppvärmda förhållanden kan arten hinna med två generationer per år.

Honan kan lägga upp till 100 ägg som kläcks efter 6–10 dagar. Larvstadiet varar mellan 35 och 70 dagar och förpuppningen 7–21 dagar. Den fullbildade skalbaggen lever vanligen inte mer än en månad.

Bekämpning[redigera | redigera wikitext]

Vid problem med brödbaggar i hemmet bekämpar man dem bäst genom att hitta varifrån de kommer, vilket ofta är en öppnad matförpackning eller ett fågelbo. Om det rör sig om ett fågelbo bör man rådfråga en specialist innan man tar bort detta. Då man tagit bort källan baggarna kommer ifrån, räcker det ofta att dammsuga noggrant. Brödbaggar trivs i fuktiga inomhusmiljöer, därför är också luftavfuktare ett bra sätt att bekämpa dem.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]